Kirjallisuudentutkimus:pastissi

    Tieteen termipankista

    pastissi

    pastissi
    Määritelmä
    1) toisen tekijän (joskus myös teoksen, koulukunnan, lajin tai aikakauden) ominaistyylin jäljittely
    2) kollaasimainen tai eklektinen eri (tyyli)elementtien yhdistely
    Selite Tyylijäljitelmäpastissit (merkityksessä 1) ovat yleensä lyhyitä ja humoristisia tekstejä, kuten Marcel Proustin pastissit L’Affaire Lemoine -sarjassa (1909). Pastissi voi olla kunnianosoitus jäljitellylle kirjailijalle tai se voi kritisoida tämän persoonallista tyyliä. Pastissilla voi myös olla laajempi kirjallisuuskriittinen funktio. Nykykirjallisuudessa pastissilla luodaan usein yhteyttä menneeseen aikakauteen. Monissa uusviktoriaanisissa romaaneissa pastissoidaan brittiläisen 1800-luvun kirjallisuuden tyyliä (esim. A. S. Byattin Riivaus-romaaniin [1990] sisältyvät runot jäljittelevät aikakauden tunnettujen runoilijoiden teoksia). Pastissin käsite tuli kirjallisuudentutkimukseen 1700-luvulla, ja pastissiksi määriteltyjä tekstejä on kirjoitettu ja julkaistu ainakin 1800-luvun alusta lähtien. Pastisseja on harrastettu etenkin ranskalaisessa kirjallisuudessa. Tyyliä jäljittelevä pastissi ymmärretään toisinaan kirjallisuudenlajiksi (vrt. satiiri, parodia). Merkitys 2 on käytössä etenkin postmodernismin yhteydessä. Postmodernismissa pastissin nähdään ilmentävän historiattomuutta: se on menneiden tyylien jäljittelyä ja yhdistelyä vailla syvempää tarkoitusperää (ks. Jameson, Foster).
    Lisätiedot Termi pastissi tulee useimpiin eurooppalaisiin kieliin, myös suomeen, ranskan (pastiche) kautta italiasta (pasticcio). Termin esitteli kuvataiteen yhteydessä Roger de Piles vuonna 1699.

    Erikieliset vastineet

    pasticheenglanti (English)
    pasticcioitalia (italiano)
    pasticheitalia (italiano)
    pasticheranska (français)
    pastischruotsi (svenska)
    Pastichesaksa (Deutsch)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    NyqvistS2010, JamesonF1984, FosterH1989, DyerR2007

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Kirjallisuudentutkimus:pastissi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:pastissi.)