Oikeustiede:luottamuksellisen viestin suoja
luottamuksellisen viestin suoja
luottamuksellisen viestin suoja |
Kirjeen, puhelun, tekstiviestin, sähköpostin ja muun kohdeviestintänä toteutetun viestin salaisuus on loukkaamaton ulkopuolista puuttumista kohtaan. Sähköisen viestinnän keinoin viestejä voidaan kohdistaa laajoille suljetuille ryhmille esimerkiksi Facebookin välityksellä. Viesti ei ole luottamuksellinen, jos se on saatettu yleisesti vastaanotettavaksi. Jos verkkoviestinnässä viestejä kohdistetaan laajoille ryhmille, viestin luottamuksellisena pysymisen odotusarvo laskee. Tällöin rajanveto luottamuksellisen ja yleisesti vastaanotettavaksi tarkoitetun viestin välillä tulee häilyväksi.
Luottamuksellinen viesti nauttii suojaa ulkopuolista puuttumista kohtaan, mutta ei osapuolten välisessä suhteessa. Jos luottamuksellisen viestin kohteena ollut osapuoli paljastaa sen, seuraamukset riippuvat osapuolten välisestä muusta suhteesta. Jos joku on ottanut vastaan tai saanut tiedon luottamuksellisesta viestistä, joka ei ole hänelle tarkoitettu, ei saa ilman viestinnän toisen osapuolen suostumusta ilmaista tai käyttää hyväksi viestin sisältöä.
Perustuslain 10 §:n 2 momentti antaa valtuudet säätää lailla välttämättömiä rajoituksia viestin salaisuuteen yksilön tai yhteiskunnan turvallisuutta tai kotirauhaa vaarantavien rikosten tutkinnassa, oikeudenkäynnissä ja turvatarkastuksessa sekä vapaudenmenetyksen aikana. Perustuslakivaliokunnan käytännössä on hyväksytty yhteiskunnan turvallisuutta vaarantaviksi rikoksiksi monien talousrikosten törkeät tekomuodot, jolloin luottamukselliseen viestintään voidaan puuttua.Kirjoittaja: Riitta Ollila
Lähikäsitteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:luottamuksellisen viestin suoja. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:luottamuksellisen viestin suoja.)