Oikeustiede:luoksepääsyoikeus
luoksepääsyoikeus
luoksepääsyoikeus |
Luoksepääsyoikeudesta säädetään tekijänoikeuslain 52 a §:ssä.
Luoksepääsyoikeuden käyttöä rajaa kokonaisharkinta. Se ei saa aiheuttaa kohtuutonta haittaa teoksen omistajalle tai haltijalle. Oikeuden on oltava tarpeen tekijän taiteellisen työn kannalta tai taloudellisten oikeuksien toteuttamiseksi.
Tekijällä on teoksiinsa taloudellisia oikeuksia ja moraalisia oikeuksia. Luoksepääsyoikeuden juuret ovat moraalisissa oikeuksissa. Kuvataiteen teosten tekijällä ajatellaan olevan katkaisematon yhteys luomiinsa teoksiin. Tekijä voi käyttää luoksepääsyoikeuttaan joko toteuttaakseen taloudellisia oikeuksiaan tai mahdollistaakseen taiteellista luomisprosessiaan. Visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys Kuvasto ry antaa taloudellisten oikeuksien toteuttamisesta esimerkiksi tilanteen, jossa tekijä haluaa tehdä teoksesta postikortteja.
Luoksepääsyoikeus rajoittaa tekijänoikeuden raukeamista. Pääsääntöisesti tekijä ei voi enää määrätä teoskappaleidensa levittämisestä, kun ne on hänen luvallaan laskettu markkinoille. Luoksepääsyoikeus kuitenkin mahdollistaa sen, että tekijä voi saada luovuttamansa teoksen nähtävilleen. Se ei muulla tavoin rajoita teoskappaleen omistajan tai haltijan oikeutta hallita teoskappaletta. Luoksepääsyoikeutta on analysoitu tarkemmin mietinnössä KM 1991:33 ja hallituksen esityksessä HE 287/1994. Korkein oikeus on ottanut kantaa luoksepääsyoikeuteen ratkaisuissaan KKO 1976 II 51 ja KKO 1987:8.Kirjoittaja: Anniina Huttunen
Erikieliset vastineet
droit d´accès | ranska (français) |
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
Harenko&al2006, www.kuvastory.fi
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.11.2024: Oikeustiede:luoksepääsyoikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:luoksepääsyoikeus.)