Ympäristötieteet:humus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

humus

humus
Definition orgaanista ainesta, joka on muodostunut pitkällisen hajoamisen ja humifioitumisen seurauksena, ja on fysikaalista, kemiallista ja mikrobiologista hajotusta kestävää tummaa amorfista massaa
Definition (en) organic matter, which is dark and amorphous material formed by high molecular weight biopolymers that are produced during the microbial decomposition and humification of plant and animal residues within a long time
Definition (ee) mulla pruun või must orgaaniline aine (ESS)
Explanation Humusta on maan orgaanisen aineksen se osa, joka jää jäljellä kun orgaanista ainesta on hajonnut maaperän eri prosessien vaikutuksesta ja joka ei enää hajoa. Se koostuu suurimolekyylisistä humusaineista, joita ovat humushapot, fulvohapot ja humiini. Eri humusaineilla on erilaisia ominaisuuksia mm. liukoisuuden suhteen.
Explanation (en) Part of organic matter remaining in soil after extraction of the water-soluble fraction and exclusion of particulate organic material. Humic substances consists of humic acids, fulvic acids and humin which can be fractionated by their solubility. Humic substances form strong bonds with soil mineral components and are resistant to further decomposition.

Equivalents

humusenglanti
humusslatvia
humusasliettua
humusnorja
humusranska
humusruotsi
Humussaksa
humustanska
перегнойvenäjä
гумусvenäjä
huumusviro

Related Concepts

Sources

EnDic2004, EncycSoil2002, HBSoil2000

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.4.2021: Ympäristötieteet:humus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ympäristötieteet:humus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →