Ympäristötieteet:ekologinen ennallistaminen
ekologinen ennallistaminen
ekologinen ennallistaminen | (ehdotettu) |
Ensimmäisen määritelmän ekologisesta ennallistamisesta (tästä eteenpäin ennallistaminen) esitti Society for Ecological Restoration (SER) vuonna 1990 (SER 2004). Määritelmä oli kiistelty, joten SER on määritellyt ennallistamisen uudelleen kahdesti vuosina 1996 ja 2002. Kiista perustuu siihen, että ennallistamisen kohteena voivat olla luontaisesti erilaiset ekosysteemit, joita hyvin erilaiset ihmistoiminnat ovat muokanneet. Kiistelyn taustalla on joukko filosofisia ongelmia – kuten luonnon ja luonnontilaisuuden käsitteet, ennallistamiseen liittyvät eettiset erimielisyydet ja ihmisen ja luonnon erottamisen problematiikka – jotka vaikeuttavat yksimielisyyden saavuttamista.
Filosofisen keskustelun ennallistamisesta aloitti ympäristöfilosofi Robert Elliot (1982) artikkelillaan 'Faking Nature'. Elliotin mukaan ennallistamisella ei voida palauttaa tuhoutuneen ekosysteemin luontoarvoja, etenkään sen luonnollisuutta. Lisäksi Elliot esittää, että ennallistamista voidaan käyttää – ja usein käytetäänkin – luonnon hyödyntämisen oikeutuksena ympäristölle haitalliselle toiminnalle, kun luvataan korvata luontoarvojen menetys ja palauttaa alue luonnolliseen tilaansa.
Faking Nature artikkelin jälkeen monet filosofit, kuten Eric Katz (1997), Andrew Light (2000) ja Eric Higgs (2003) ovat osallistuneet keskusteluun. Kulttuurimaisemien hoitamista kutsutaan toisinaan myös ennallistamiseksi, ja niissä estetään paluu luonnontilaan (luontainen pusikoituminen ja metsittyminen).Erikieliset vastineet
ecological restoration | englanti (English) | (suositeltu) |
restaurering | ruotsi (svenska) | (ehdotettu) |
Lähikäsitteet
- luonnonhoito (yläkäsite)
- luonnonsuojelu (vieruskäsite)
- villiinnytys (vieruskäsite)
- ympäristönhallinta (yläkäsite)
Käytetyt lähteet
Higgs 2003, Katz 1997, Society for Ecological Restoration 2004, Light 2000
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.11.2024: Ympäristötieteet:ekologinen ennallistaminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ympäristötieteet:ekologinen ennallistaminen.)