toissijaisen määritelmä?

toissijaisen määritelmä?

- toissijainen: Onko määritelmä ok? Perustuu Flora Nordican tietoihin. Vai olisiko oikeampi esim. "kasvillisuus, joka korvaa alkuperäisen kasvillisuuden sen jälkeen, kun äkillinen tapahtuma (esimerkiksi metsäpalo tai hirmumyrsky) tuhoaa alueen aiemman, alkuperäisen kasvillisuuden"? Ja täytyykö aiemman kasvillisuuden olla nimenomaan alkuperäistä (ei ihmisen tuomaa)?

HENRY VÄRE 13.7.2012: Kasvilla on ensisijaisia elinympäristöjä, vaikkapa suo, ja samalla lajilla toissijainen, vaikka metsä. Ko. laji menestyy soilla paremmin, mutta saattaa tulla toimeen metsissä. Etelä-Suomessa saman lajin ensisijainen elinympäristö voi olla suo, mutta Pohjois-Suomessa metsä, vaikkapa. Ensisijaisia elinympäristöjä voi olla enemmän kuin yksi.

MIKKO PIIRAINEN 10.8.2012: "Toissijainen" eli sekundaarinen kasvillisuus on ihmisen puuttumisen jälkeen syntynyttä muuta kuin alkuperäistä kasvillisuutta. Tässä rajataan siis pois luonnollisen kasvupaikkasukkession vaikutus, eli esim. luontaisten metsäpalojen tai hirmumyrskyjen vaikutus. Siis "aiempi kasvillisuus on luonnon luomaa, jälkimmäinen ihmisen tuomaa". Esim. alkuperäinen kasvillisuus metsää --> metsänraivaus/-hakkuu, jonka jälkeen metsän uudistuminen ei onnistu --> puuton nummimainen kasvillisuus

RiinaKosunen (keskustelu)10. elokuuta 2012 kello 11.25