Valtio-oppi:politisaatio
politisaatio
politisaatio |
Politisaatio kuvaa prosessia, jossa aikaisemmin epäpoliittiseksi mielletty ilmiö tai kysymys saa poliittisen luonteen. Yhtäältä politisaatio voi tarkoittaa uuden näkökulman nostamista jo vakiintuneeseen politiikan aiheeseen pyrkimyksenä muuntaa perinteistä tulkintakehystä. Siirtyminen mahdollistaa uudenlaisen pelitilan syntymisen politikoinnille eli politiikan tekemiselle. Termiä käytti ensimmäisen kerran saksalainen historioitsija Karl Lamprecht vuonna 1907 kirjassaan die Politisierung der Gesellschaft.
Politisaatio on myös työkalu valtasuhteiden sekä vallankäytön havainnointiin. Sen avulla voidaan tehdä näkyväksi erilaisia vallankäytöllisiä prosesseja, jolloin niitä on helpompi puntaroida. Ilman poliittiseksi miellettyä luonnetta esimerkiksi poliittinen päätöksenteko voidaan käsittää poliittisen toimijuuden sijaan neutraaliksi hallinnoinniksi. Politisaation avulla politiikan piiriin on vakiinnutettu myös aiemmin epäpoliittisen yksityisen piiriin kuuluvia aiheita, kuten erilaiset sukupuoleen ja tasa-arvoon liittyvät kysymykset. Polisaatio ja sen lähikäsite depolitisaatio ovat myös itsessään hallitsemisen keinoja. Esimerkiksi turvallistaminen, eli tietyn asian kehystäminen epäpoliittiseksi turvallisuuskysymykseksi, on depolitisaation muoto ja täten tapa hallita.
Politisaatio voidaan käsittää neljän eri sfäärin kautta: epäpoliittinen, yksityinen, julkinen, sekä valtiollinen sfääri. Politisoituessaan aihe liikkuu ei-poliittisesta sfääristä kohti valtiollista. Epäpoliittisen sfääristä yksityisen sfäärille liikutaan usein toimijuuden ja deliberaation kautta. Julkisessa sfäärissä deliberaatio vaihtuu julkisille areenoille. Tähän prosessiin liittyy laajemman julkisen keskustelun herättämistä. Valtiollisen sfäärin saavuttaessaan politisoitunut aihe siirtyy esimerkiksi päättävien elinten käsittelyyn ja lopulta konkreettisiin poliittisiin prosesseihin. Esimerkkinä vastaavasta politisaation prosessista toimii naisten vapautusliike, jossa naisten emansipaation voidaan nähdä saaneen alkunsa ensin vallitsevan sortotilan ymmärryksestä ja tämän avulla syntyvän deliberaation muodostumisena. Ymmärryksen ja deliberaation avulla aihe muuttuu poliittiseksi, jolloin se voidaan nostaa yksityisen alueelta julkiselle.Erikieliset vastineet
politicization | englanti (English) | |
politisering | ruotsi (svenska) |
Lähikäsitteet
- politikointi (vieruskäsite)
Käytetyt lähteet
Palonen2003, Palonen2019, Hay2007, Heikkilä2024
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 18.6.2025: Valtio-oppi:politisaatio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Valtio-oppi:politisaatio.)