Valtio-oppi:politiikan tutkimus
politiikan tutkimus
politiikan tutkimus |
Politiikan tutkimuksen keskiössä on poliittisten instituutioiden, kuten valtioiden ja parlamenttien, sekä niiden toiminnan tutkiminen. Tämän lisäksi politiikan tutkimus tarkastelee ihmisten poliittista käyttäytymistä, kuten äänestämisaktiivisuutta ja kansalaisaktivismia sekä näiden toiminnan taustalla vaikuttavia tekijöitä ja ideologioita. Tutkimusaiheet ovat monipuolisia ja kattavat sekä ruohonjuuritason että globaalin tason ilmiöitä ja tapahtumia. Tieteenala pyrkii tutkimaan esimerkiksi valtaa ja vallankäyttöön liittyviä prosesseja yhteiskunnassa.
Tutkimusala on monitieteinen ja sisältää vaikutuksia niin filosofiasta, sosiologiasta, historiasta, oikeustieteistä kuin taloustieteistäkin. Se jakautuu esimerkiksi valtio-oppiin ja kansainväliseen politiikkaan. Politiikan tutkimus pyrkii pelkän tapahtumien kuvaamisen sijaan ymmärtämään ja selittämään, miksi esimerkiksi valtiot ja poliittiset järjestelmät toimivat tietyllä tavalla ja miten tapahtumiin päädyttiin. Politiikan tutkimuksen pyrkimyksenä on lisätä politiikan ymmärrystä ja tukea demokraattista ja oikeudenmukaista politiikan tekoa.
Politiikan tutkimus sisältää ja hyödyntää monia erilaisia metodologisia lähestymistapoja. Menetelmällisesti tutkimusala hyödyntää sekä kvantitatiivista että kvalitatiivista tutkimusta, ja tutkimusmenetelmä riippuu pitkälti tutkimusaiheesta.
Tieteenalan merkittäviin ajattelijoihin lasketaan esimerkiksi Niccolò Machiavelli ja Thomas Hobbes. Muita keskeisiä ajattelijoita ovat John Locke, Jean-Jacques Rousseau, Karl Marx ja Max Weber.Erikieliset vastineet
political science | englanti (English) | |
politisk forskning | ruotsi (svenska) |
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.12.2024: Valtio-oppi:politiikan tutkimus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Valtio-oppi:politiikan tutkimus.)