Valtio-oppi:identiteettipolitiikka
identiteettipolitiikka
identiteettipolitiikka |
Identiteettipolitiikka viittaa poliittiseen tai sosiaaliseen toimintaan, jonka tavoitteena on poistaa tiettyjen identiteettien, usein vähemmistöryhmien, marginalisointia enemmistöidentiteettien toimesta. Sen tavoitteena on haastaa haitallisia stereotypioita, jotka johtavat syrjintään ja epäoikeudenmukaiseen kohteluun. Suomessa identiteettipolitiikkaan lukeutuvat esimerkiksi naisten oikeuksia ja tasa-arvoa ajavat järjestöt.
Identiteettipolitiikan nykymääritelmä on tunnettu Francis Fukuyaman (2018) kirjasta ‘Identity: The Demand for Dignity and the Politics of Resentment’ (Suomennettu Arvostuksen vaatimus ja kaunan politiikka). Fukuyaman mukaan, identiteettipolitiikaksi luokiteltavan liikkeen perustana on ihmisen tarve tulla tunnistetuksi omana itsenään, eikä niinkään enemmistöön sulautuneena.
Identiteettipolitiikalla on saatu ajettua tärkeitä asioita, kuten sukupuolten välistä tasa-arvoa, HLBTIQ+ oikeuksia sekä rotusyrjinnän lopettamista. Tunnetuimmat identiteettipolitiikaksi laskettavat liikkeet ovat peräisin Yhdysvalloista, esimerkiksi 1940-luvulla alkanut afroamerikkalaisten kansalaisoikeusliike. On myös olemassa liikkeitä, jotka toiminnallaan aiheuttavat enemmän polarisaatiota kuin yhtenäisyyttä, joista eläviä esimerkkejä ovat mm. aggressiiviset nationalismia ajavat liikkeet, joihin voi liittyä myyttejä omasta kansasta tai rodusta.Erikieliset vastineet
identity politics | englanti (English) | |
identitetspolitik | ruotsi (svenska) |
Lähikäsitteet
- politiikka (yläkäsite)
Käytetyt lähteet
VartiainenJ2019, DuignanB2024, VirtalaT2016, HeyesC2024
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.1.2025: Valtio-oppi:identiteettipolitiikka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Valtio-oppi:identiteettipolitiikka.)