Valtio-oppi:edustuksellisuus
edustuksellisuus
Tämä sivu on vielä tarkistamatta
edustuksellisuus |
Määritelmä
edustettavien preferenssien ja perspektiivien uudelleen läsnäoleviksi tekeminen päätöksentekoprosesseissa, kuten edustuksellisissa demokratioissa, joissa päätöksentekovaltaa käyttävät kansalaisten asemasta heidän edustajansa
Selite
Edustuksellisuus on käsitteenä laajasti käytetty. Tästä huolimatta sen tarkka määrittely on haastavaa ja se voidaan käsittää mm. edustajien tehtävänä toteuttaa edustamiensa tahtoa ja preferenssejä tai tehtävänä toimia näiden puolesta yhteiskunnan edun hyväksi.
Edustuksellisuuden voidaan katsoa toteutuvan, kun poliittiset toimijat puhuvat, toimivat ja symbolisoivat edustettaviensa puolesta. Tässä mielessä kyseessä on eräänlainen poliittinen avustaminen.
Siitä miten ja miksi edustuksellisuus toteutuu edustajien toiminnassa, on olemassa erilaisia malleja ja selityksiä. Päämies-agentti-mallissa edustajan toimintaa ohjaavat erilaiset kannustinjärjestelmät ja oleellista on se missä määrin edustaja toteuttaa edustettaviensa etuja päätöksentekoprosesseissa, sekä se missä määrin edustaja on toiminnastaan tosiasiallisessa vastuussa edustettavilleen. Toisaalta tärkeänä voidaan pitää sitä, onko edustajan mahdollista katsoa olevan hyväksyttävissä eräänlaisena edustettaviensa joukon symbolina ja sitä onko tämä joillakin merkittävillä tavoilla edustettavien kaltainen (esim. etnisyyden, iän, ammattirakenteen tai sukupuolensa osalta).Erikieliset vastineet
political representation | englanti (English) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 8.12.2024: Valtio-oppi:edustuksellisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Valtio-oppi:edustuksellisuus.)