Uskontotiede:uskontokasvatus

Tieteen termipankista

uskontokasvatus

uskontokasvatus
Määritelmä toimintaa, jolla lisätään yksilön, useimmiten lapsen tai nuoren, tietoa uskonnoista ja uskonnollisista ilmiöistä
Selite Monikulttuuristuvissa yhteiskunnissa korkealaatuisella uskontokasvatuksella on tärkeä yhteiskuntarauhaa edistävä tarkoitus. Uskontokasvatus-käsitettä lähellä olevia termejä ovat uskonnonpedagogiikka ja uskonnondidaktiikka, jotka viittaavat rajatummin koulutusinstituutioissa tapahtuvaan uskonnon- ja katsomusopetukseen. Michael Grimmitin ja John Hullin määritelmän mukaan uskontokasvatuksen tavoitteita voi olla kolme. Tavoitteena voi olla ensinnäkin oppia uskontoa (learn about religion), mikä tarkoittaa uskonnon ulottuvuuksien ja uskontojen sekä maailmankatsomusten oppien, historian ja tapojen sisällöllisen ymmärtämisen lisääntymistä. Toiseksi tavoitteena voi olla oppia uskonnosta (Learn from religion). Tällöin tavoitteena on, että yksilö saa uskontoihin ja uskonnollisiin ilmiöihin tutustumisen välityksellä elämäänsä asioita, jotka lisäävät hänen hyvinvointiaan ja kykyä pärjätä elämässä. Kolmanneksi uskontokasvatuksen tavoitteena voi olla oppia uskonto (Learn religion), mikä tarkoittaa tietyn uskonnollisen perinteen omaksumista omaksi katsomuksekseen.
Lisätiedot

Kirjoittaja: Rony Ojajärvi


Kirjallisuutta:

Barnes, Philip & Davis, Andrew & Halstead, Mark 2015. Religious education: Educating for Diversity. London: Bloomsbury Academy.

Hilska, Päivi & Kallioniemi, Arto & Luodeslampi, Juha (toim.) 2005. Uskontokasvatus monikulttuurisessa maailmassa. Helsinki: Kirjapaja.

Ubani Martin (toim.) 2018. New International Studies on Religion and Dialogue in Education. Munster: Waxmann.

Käytetyt lähteet

Hull

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Uskontotiede:uskontokasvatus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Uskontotiede:uskontokasvatus.)