Uskontotiede:uskontoantropologia

Tieteen termipankista

uskontoantropologia

uskontoantropologia
Määritelmä uskonnon antropologista tutkimusta, jossa uskontoa tarkastellaan vertailevasta näkökulmasta osana muuta yhteiskuntaa ja kulttuuria
Selite

Uskontoantropologia on yksi uskontotieteen tutkimusaloista. Se eroaa muista tutkimusaloista pääasiassa tutkimuskohteiden, käytettyjen menetelmien ja teoreettisten lähestymistapojen osalta. Modernin sosiaali- ja kulttuuriantropologian piirissä se puolestaan ymmärretään yhdeksi tutkimusaiheen mukaan rajatuksi tutkimusalaksi.

Varhainen uskontoantropologia oli evolutionistisen ajattelun hallitsemaa ja sen päämääränä oli uskonnon alkuperän ja kehitysvaiheiden selvittäminen. Etnografisen kenttätyön muodostuttua antropologian tärkeimmäksi menetelmäkokonaisuudeksi tutkijat ryhtyivät tarkastelemaan uskontoa osana mittakaavaltaan pienten yhteisöjen kulttuuria ja sosiaalista elämää. Tällöin erityisenä kiinnostuksen kohteena olivat ei-länsimaisten yhteiskuntien paikallisuskonnot. Uskontoantropologit ovat olleet kiinnostuneita myös niin sanottujen maailmanuskontojen tutkimuksesta, ja esimerkiksi kristinuskon antropologia ja islamin antropologia ovat tätä nykyä merkittäviä tutkimussuuntauksia.
Lisätiedot

Kirjoittaja: Timo Kallinen


Kirjallisuutta:

Boddy, Janice & Michael Lambek (toim.) 2013. A Companion to the Anthropology of Religion. Malden, MA: Wiley-Blackwell.

Morris, Brian 1987. Anthropological Studies of Religion: An Introductory Text. Cambridge: Cambridge University Press.

Morris, Brian 2006. Religion and Anthropology: A Critical Introduction. Cambridge: Cambridge University Press.

Käytetyt lähteet

Eller2007, Pesonen&Utriainen2020

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.12.2024: Uskontotiede:uskontoantropologia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Uskontotiede:uskontoantropologia.)