Uskontotiede:uskonnollinen kokemus

    Tieteen termipankista

    uskonnollinen kokemus

    uskonnollinen kokemus
    Määritelmä Yksilön emotionaalinen tai kognitiivinen tila, joka tilanteesta, kulttuurista ja sosiaalisesta ympäristöstä riippuen tulkitaan uskonnollisesti.
    Selite

    Kokemuksen ja tunteen ulottuvuutta on pidetty jopa keskeisimpänä tekijänä uskonnossa. Silti nykytietämyksen mukaan mikään kokemus ei ole uskonnollinen sinänsä. Sen sijaan kysymys on koetusta ei-inhimillisen todellisuuden kohtaamisesta, jolle annetaan opitun uskonnollisen perinteen mukainen, ko. tilanteessa kokijaa puhutteleva merkitys. Hetkellisistä kokemuksista puhutaan uskonnollisina elämyksinä. Niillä voi olla kauaskantoisia ja elämää muuttavia vaikutuksia ja ne kytkeytyvät usein erilaisiin elämän käännekohtiin.

    Uskonnollisella kokemuksella tarkoitetaan myös yleisesti tapaa, jolla ihminen havainnoi ja tulkitsee ympäristöään ja itseään suhteuttaen kokemansa sisäistämäänsä uskonnolliseen vakaumukseen.

    Läheisiä käsitteitä uskonnolliselle kokemukselle: mystiikka; pyhä; konversio.
    Lisätiedot

    Kirjoittaja: Tuija Hovi


    Kirjallisuutta:

    Holm, Nils G. 2004. Uskonnollinen kokemus. – Teoksessa Katja Hyry & Juha Pentikäinen (toim.), Uskonnot maailmassa. Helsinki: WSOY.

    Hood, Ralph Jr. (ed.) 1995. Handbook of Religious Experience. Birmingham: Religious Education Press.

    Taves, Anne. 2009. Religious Experience Reconsidered. A Building-Block Approach to the Study of Religion and Other Special Things. Princeton: Princeton UP.

    Käytetyt lähteet

    Hovi2020

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 26.4.2024: Uskontotiede:uskonnollinen kokemus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Uskontotiede:uskonnollinen kokemus.)