Uskontotiede:nationalismi

    Tieteen termipankista

    nationalismi

    nationalismi
    Määritelmä poliittinen pyrkimys luoda tietyn kansan tai etnisen ryhmän asuttama valtio sekä ideologinen pyrkimys määritellä, millaisia tuon kansan tai ryhmän jäsenten tulee olla. ”Kansalle” oletetaan yhteinen etninen tausta ja historia, yhteinen kieli ja usein myös uskonto.
    Selite

    Yhteiseksi väitetyn uskonnon avulla nationalismin edustajat, usein joukko sivistyneistöä tai kansallismielinen yhdistys tai puolue, ovat pyrkineet kiistämään tai häivyttämään kielellisiä ja etnisiä eroja. Samoin yhteiseksi väitetyn etnisen taustan nojalla on kiistetty tai jopa pyritty hävittämään uskonnollisia tai ideologisia eroja. ”Väärää” uskontoa on myös käytetty perusteena ”väärin” uskovien syrjimiseen. Tällöin on kyse nationalistisesta politiikasta, jossa uskontoa käytetään poliittisiin tarkoituksiin.

    Nationalismin käyttöä uskonnossa kutsutaan uskonnolliseksi nationalismiksi. Joissakin maissa, joissa uskonnon ja poliittisen vallan yhdistämisellä on pitkät perinteet, kuten Venäjällä tai Yhdysvalloissa, uskontoa on käytetty perustelemaan valtion tai tietyn etnisen ryhmän erityisasemaa sekä oikeuttamaan vieraiksi katsottujen ilmiöiden, kuten maahanmuuton tai homoseksuaalisuuden, torjuminen. Uskonnollinen nationalismi, jota esiintyy kaikissa niin sanotuissa maailmanuskonnoissa, on saanut myös väkivaltaisia muotoja. Uskonnollinen nationalismi myös korostaa erityisen vahvasti miehen asemaa.
    Lisätiedot

    Kirjoittaja: Teuvo Laitila


    Kirjallisuutta:

    Barker, Philip W. 2008. Religious nationalism in Europe: if God be for us. London: Routledge.

    Behrensen, Maren, Heimbach-Steins, Marianne & Hennig, Linda E. (toim.) 2019. Gender – Nation – Religion: Ein internationaler Vergleich von Akteursstrategien und Diskursverflechtungen. Frankfurt: Campus Verlag. (Osa artikkeleista englanniksi.)

    Brubaker, Rogers 2011. Religion and nationalism: four approaches. Nations and Nationalism 18 (1), 2–20.

    Höhne, Florian & Meireus, Torsten (toim.) 2020. Religion and neo-nationalism in Europe. Baden-Baden: Nomos.

    Lampinen, Tapio 1995. Uskonto ja politiikka: neljä tapausta ja niiden yleinen tausta. Helsinki: Suomalainen teologinen kirjallisuusseura.

    Omer, Atalia & Springs, Jason A. 2013. Religious nationalism: a reference handbook. Teoksessa Pakkasvirta, Juha (toim.) 2005. Nationalismit. Helsinki: WSOY.

    Pesonen, Heikki, Sakaranaho, Tuula & Paukkunen, Sini (toim.) 2019. Uskonto ja maailmanpolitiikka. Helsinki: Gaudeamus.

    Shani, Giorgio & Kibe, Takashi (toim.) 2019. Religious nationalism in Asia. London: Routledge.

    Smith, Anthony 2004. Chosen people: sacred sources of national identity. Oxford: Oxford University Press.

    Stewart, Katherine 2020. The power worshippers: inside the dangerous rise of religious nationalism. London: Bloomsbury.


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 29.3.2024: Uskontotiede:nationalismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Uskontotiede:nationalismi.)