Uskontotiede:myytti

Tieteen termipankista

myytti

myytti
Määritelmä jumalaistaru, uskonnolliseen maailmankuvaan kuuluva kertomus, joka käsittelee perustavanlaatuisia kysymyksiä liittyen esimerkiksi maailmansyntyyn ja -järjestykseen, kuolemanjälkeiseen elämään sekä jumaluuksiin ja muihin yliluonnollisiin toimijoihin
Selite

Myytit ilmaisevat ja vahvistavat yhteisön keskeisiä arvoja ja normeja, tarjoavat käyttäytymismalleja sekä perustelevat uskonnonharjoitukseen liittyvää rituaalista toimintaa. Myytit ovat arvovaltaisia ja latautuneita kulttuurisen ilmaisun muotoja, joita voidaan käyttää erilaisiin ideologisiin tarkoituksiin.

Jo antiikin aikana myytin käsitettä käytettiin viitattaessa erityisesti epätosiin, kuvitteellisiin ja viihteellisiin taruihin erotuksena tietoon ja totuuteen pohjautuvasta historiasta. Uskontotieteellisen tutkimuksen lähtökohtana on perinteisesti ollut, että myyttejä tarkastellaan kertomuksina, jotka ovat tietyn yhteisön parissa merkityksellisiä ja esikuvallisia, ottamatta kantaa myyttien totuusväittämiin. Esimerkiksi diskursiivisen uskonnontutkimuksen näkökulmasta myyttiä analysoidaan kielellisenä konstruktiona keskittyen siihen, mitä merkityksiä ”myytin” kategoria on saanut tietyssä historiallisessa ja kulttuurisessa ympäristössä. Tämä lähestymistapa voi huomioida myös termin arkikielenomaiset käyttöyhteydet.
Lisätiedot

Kirjoittaja: Alexandra Bergholm


Kirjallisuutta:

Doty, William G. 2004. Myth: A Handbook. Westport: Greenwood Press.

Lincoln, Bruce 1999. Theorizing Myth: Narrative, Ideology, and Scholarship. Chicago: The University of Chicago Press.

Segal, Robert A. 2020. Myth Analyzed. London: Routledge.


Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Uskontotiede:myytti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Uskontotiede:myytti.)