Uskontotiede:millenarianismi

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

millenarianismi

millenarianismi
Definition ajatus tietystä aikakaudesta, joka johtaa suureen kriisiin, yleensä maailman tai aikakauden loppuun. Keskeisenä siihen liittyy pelastususko, pelastus jostain kohtalokkaasta.
Explanation

Kristillisessä viitekehyksessä käytetään myös käsitettä millenialismi, joka viittaa tuhannen vuoden aikakauteen, Raamatun Ilmestyskirjan mukaan. Millenarianismin käsite on läheinen messiaanisuuden ja apokalytismin kanssa. Siihen liittyy usein lupauksia tulevaisuudesta ja tulevasta voitosta sekä paremmasta elämästä.

Eniten käsitettä on käytetty pienten maailmanloppua ennustavien pienten lahjojen kohdalla. Millenarianistiset liikkeet voivat olla tai niitä voi verrata cargo-kultteihin ja oletettua vanhaa perinnettä elvyttäviin liikkeisiin. Millenarianismin pääkategoriat The Oxford Handbook of Millennialism mukaan ovat katastrofinen, progessiivinen, torjuva ja nativistinen.
Additional Information

Kirjoittaja: Teemu Mantsinen


Kirjallisuutta:

Cohn, Norman 1970 [1957]. The Pursuit of the Millennium: Revolutionary millenarians and mystical anarchists of the Middle Ages. London: Paladin.

Le Barre, Weston 1972. The Ghost Dance: The Origins of Religion. New York: Delta Book.

Riesebrodt, Martin 2010. The Promise of Salvation: A Theory of Religion. Chicago: University of Chicago Press.

Thompson, Damian 2005. Waiting for Antichrist: Charisma and Apocalypse in a Pentecostal Church. Oxford: Oxford University Press.

Wallace, Anthony F. C. 1956. Revitalization Movements. American Anthropologist, 58 (2).

Worsley, Peter 1957. The Trumpet Shall Sound: A Study of “Cargo” Cults in Melanesia (2nd ed). New York: Shocken Books.

Sources

Wessinger2011

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.1.2022: Uskontotiede:millenarianismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Uskontotiede:millenarianismi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →