Uskontotiede:maailmankatsomus

    Tieteen termipankista

    maailmankatsomus

    maailmankatsomus
    Määritelmä todellisuutta kuvaavien, selittävien ja arvottavien näkemysten kokonaisuus, joka kertoo mitä on olemassa ja mitä ei, onko jokin asia hyvä vai huono, ja minkälaiset toimintamallit ovat toivottavia tai epätoivottavia. Se kertoo miten käytännön asiat saadaan hoidettua ja antaa merkityksiä yksilön tai yhteisön ajatuksille ja kokemuksille.
    Selite

    Suomenkielen sanat maailmankuva, maailmankatsomus ja elämänkatsomus ilmentävät eri nyansseja englanninkielen käsitteelle worldview. Sen edeltäjä Weltanschauung juontaa juurensa saksalaiseen idealismiin. Kant käytti termiä ensimmäisenä viittaamaan ihmisille yhteiseen, pääosin tiedostamattomaan tapaan jäsentää todellisuutta. Termi alkoi pian elää omaa elämäänsä, ja sitä on teoretisoitu eri näkökulmista. Teoreettisia ulottuvuuksia voidaan selkeyttää nelikentällä, jossa eri teoreetikot viittaavat maailmankatsomuksella joko yksityiseen ja tiedostettuun (esim. Kierkegaard), yksityiseen ja tiedostamattomaan (Jaspers), yhteiseen ja tiedostettuun (Freud), tai yhteiseen ja tiedostamattomaan (Kant) tapaan nähdä maailma.

    Maailmankatsomuksella on kaksi pääasiallista tehtävää. Pragmaattisena tehtävänä on kertoa miten jokin perustarpeisiin liittyvä asia saadaan hoidettua. Eksistentiaalinen tehtävä antaa asioille ja niiden suhteille merkityksiä. Jotta se voisi täyttää nämä tehtävät, maailmankatsomus sisältää: 1) eksistentiaalisia uskomuksia (mitä olioita maailmasta löytyy), 2) arvioivia uskomuksia (edustaako uskomuksen kohde hyvää vai huonoa) ja 3) suosittelevia uskomuksia (mitkä keinot ja päämäärät ovat toivottavia tai epätoivottavia). Uskontotieteessä tunnetuin jäsennys eri ulottuvuuksista joilla maailmankatsomus ilmentyy, löytyy Ninian Smartilta, jonka mukaan sekä uskonnolliset että sekulaarit maailmankatsomukset sisältävät: 1) rituaalis-käytännöllisen, 2) opillisen, 3) narratiivisen, 4) kokemuksellisen, 5) eettisen, 6) sosiaalisen ja 7) aineellis-taiteellisen ulottuvuuden.
    Lisätiedot

    Kirjoittaja: Janne Kontala


    Kirjallisuutta:

    Koltko-Rivera, Mark 2004. “Psychology of Worldviews”. Review of General Psychology 8 (1), 3–58.

    Kontala, Janne 2016. Emerging Non-religious Worldview Prototypes. A Faith Q-sort-study on Finnish Group-affiliates. Turku: Åbo Akademis förlag.

    Naugle, David 2002. Worldview. The History of a Concept. Grand Rapids: William B. Eerdmans Publishing.

    Nilsson, Artur 2013. The Psychology of Worldviews. Toward a Non-Reductive Science of Personality. Lund: Media-tryck Lund University.

    Smart, Ninian 1996. Dimensions of the Sacred. An Anatomy of the World’s Beliefs. London: HarperCollins.

    Käytetyt lähteet

    Koltko-Rivera2004, Kontala2016, Naugle2002, Nilsson2013, Smart1996

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 25.4.2024: Uskontotiede:maailmankatsomus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Uskontotiede:maailmankatsomus.)