Uskontotiede:lumo

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

lumo

lumo
Definition käsitys, jonka mukaan tämänpuoleiseen maailmaan voi sisältyä tuonpuoleista, maagista tai mystistä voimaa, joka vaikuttaa ihmiseen ja johon ihminen voi olla kontaktissa
Explanation Max Weberin uskontososiologiaan perustuva käsitys, jonka mukaan tämänpuoleiseen maailmaan sisältyy erilaisia tuonpuoleisen, maagisen tai mystisen voiman lähteitä kuten pyhiä paikkoja, olentoja tai esineitä. Weberin käsityksen mukaan etenkin reformaation maallistavan ja rationalisoivan vaikutuksen myötä lumo, tai taika, (Zauber, enchantment) vähitellen katoaa maailmasta ja sen myötä tämänpuoleinen ja tuonpuoleinen erkaantuvat toisistaan etenkin julkisen elämän alueella. Tätä maallistumiseen kytkeytyvää prosessia kuvaa käsite lumouksen haihtuminen (Entzauberung, disenchantment).

Uskontotieteessä käydään keskustelua siitä, onko nykymaailmassa löydettävissä lumon haihtumisen ohella myös uudelleenlumoutumista (re-enchantment) tai onko lumo haihtumisen sijaan etsiytynyt uusiin kohteisiin. Lumon, lumoutumisen ja uudelleenlumoutumisen käsitteitä ja näkökulmia käytetään esimerkiksi uskonnon, median ja populaarikulttuurin sekä eletyn uskonnon ja uusien uskonnollisten ilmiöiden kuten henkisyyden tutkimuksen yhteydessä. Lumoutumisen ohessa voidaan myös puhua aktiivisesta tai tarkoituksellisesta lumoamisesta.
Additional Information

Kirjoittaja: Terhi Utriainen


Kirjallisuus:

Bennett, Jane 2001. The enchantment of modern life. Attachments, crossing, and ethics. Princeton: Princeton university press.

Mahlamäki, Tiina & Terhi Utriainen 2019. “Esoteeristen naisten lumottu toimijuus.” Teologinen Aikakauskirja 124 (2): 115–130.

Utriainen, Terhi 2016. “Re-enchanting Body and Religion in a Secular Society”. In The Relational Dynamics of Enchantment and Sacralization: Changing the Terms of the Religion Versus Secularity Debate, ed. Peik Ingmann, Terhi Utriainen, Tuija Hovi and Måns Broo. Sheffild: Equinox, 125–143.

Sources

McKian2012, Partridge2004, Partridge2005, Weber1990, Utriainen2017b

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.10.2021: Uskontotiede:lumo. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Uskontotiede:lumo.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →