Määritelmä
uskonnollisten tekstien ja lähtökohtien kirjaimellista tulkintaa siten, että tulkintoja pyritään toteuttamaan myös käytännössä
Selite
Fundamentalismi käsitteen taustat ja historia yltävät 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun Yhdysvaltoihin. Tuolloin alkoi esiintyä kritiikkiä uudenaikaisia raamatuntulkintoja ja raamatuntutkimuksen menetelmiä kohtaan ja vaatimuksia palata takaisin ”fundamentteihin totuuksiin”. Nykyisin fundamentalistisia piirteitä voi löytää mistä tahansa uskontokunnasta. Näitä piirteitä on ensinnäkin erehtymättömyyden ajatus ja valikoivuus hengellisessä opissa ja normeissa, joista ei olla valmiita tinkimään. Toisena piirteenä on yhteisöllinen eksklusiivisuus, joka näyttäytyy yhteisöllisenä itseriittoisuutena ja jännitteisenä suhteena yhteisön ulkopuoliseen maailmaan. Kolmantena piirteenä on yhteisön kokema uhkan tuntu, joka vaatii hengellistä ja yhteiskunnallista reagoimista. Neljäntenä piirteenä on autoritäärinen hallintotapa yhdistettynä maallikkovaltaisuuteen. Viidentenä piirteenä on korostunut kiinnostus ihmisen ulkoiseen käyttäytymiseen. Näiden piirteiden olemassaolo ei tuota automaattisesti fundamentalistista toimijuutta, mutta ne ovat todennäköisesti löydettävissä kaikista fundamentalistisiksi ymmärrettävistä liikkeistä. Fundamentalismi ei ole pelkästään yksityisen ihmisen hengellisyyttä koskettava asia tai uskonnollinen oppi. Kyse on myös siitä, miten asemoidutaan yhteiskuntaan ja miten yhteiskunta toimii: millainen rooli uskonnolla halutaan olevan yhteiskunnan eri alueiden kontekstissa, esimerkiksi politiikassa, tieteessä, koululaitoksessa tai seksuaalietiikassa.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Aini Linjakumpu
Kirjallisuutta:
Almond, Gabriel A., R. Scot Appleby & Emmanuel Sivan 2003. Strong Religion. The Rise of Fundamentalisms around the World. Chicago: University of Chicago Press.
Brekke, Torkel 2012. Fundamentalism. Prophecy and protest in an age of globalization. Cambridge: Cambridge University Press.
Marty, Martin E. & R. Scott Appleby (toim.) 1991. Fundamentalisms Observed. The Fundamentalism Project, vol. 1. Chicago: University of Chicago Press.
Marty, Martin E. & R. Scott Appleby (toim.) 1993a. Fundamentalism and Society. The Fundamentalism Project, vol. 2. Chicago: University of Chicago Press.
Marty, Martin E. & R. Scott Appleby (toim.) 1993b. Fundamentalisms and the State. The Fundamentalism Project, vol. 3. Chicago: University of Chicago Press.
Marty, Martin E. & R. Scott Appleby (toim.) 1994. Accounting for Fundamentalisms. The Fundamentalism Project, vol. 4. Chicago: University of Chicago Press.
Marty, Martin E. & R. Scott Appleby (toim.) 1995. Fundamentalisms Comprehended. The Fundamentalism Project, vol. 5. Chicago: University of Chicago Press.
Ruthven, Malise 2013. Fundamentalismi. Helsinki: Into.
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 8.12.2024: Uskontotiede:fundamentalismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Uskontotiede:fundamentalismi.)