Uskontotiede:esoteria

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

esoteria

esoteria
Definition 1) tietyllä ryhmällä hallussaan oleva henkinen tieto; 2) korkeampaa henkistä tietoa ja sen tavoittelua koskeva diskurssi
Explanation Esoteria-termin taustalla on kreikan kielen sana esoteriko, joka tarkoittaa jonkun sisällä olevaa, sisäistä. Termi on laajentunut tarkoittamaan tietyllä ryhmällä hallussaan olevaa henkistä tietoa, jonka vastakohtana on eksoteerinen eli kaikille paljastettu, kaikkien tiedossa oleva yleinen tieto. Esoteerinen tieto ei aina rajoitu pienen eliitin yksityisomaisuudeksi tai ole täysin salattua. Tieto on pikemmin kätkettyä ja potentiaalisesti paljastuvaa, ja sen haltuun saamiseksi on seurattava tiettyä kaavaa tai polkua. Salaamisesta tulee tällöin strategia, joka takaa tiedosta vihiä saaneelle sellaista sosiaalista pääomaa, jota täysin tietämättömillä ei ole.

Länsimainen esoteria on sekä 1990-luvulla kehittynyt tieteenala että tutkimuskohde, joka viittaa tiettyihin historiallisiin ilmiöihin ja suuntauksiin, kuten astrologia, alkemia, hermetismi, ruusuristiläisyys ja teosofia.
Additional Information

Kirjoittaja: Tiina Mahlamäki


Kirjallisuus:

Faivre, Antoine (1994) Access to Western esotericism. Albany: State University of New York Press

Hanegraaff, Wouter J. (2005) Occult/Occultism. Teoksessa Wouter J. Hanegraaff (toim.) Dictionary of gnosis and Western esotericism. Leiden: Brill, 884–889

Stuckrad,Kocku von (2005a) Western esotericism. A brief history of secret knowledge. Lontoo: Equinox.

Related Concepts

Sources

Kokkinen&Mahlamäki2020

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 20.10.2021: Uskontotiede:esoteria. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Uskontotiede:esoteria.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →