Teologia:nautinto

  Tieteen termipankista

  nautinto

  nautinto
  Määritelmä kristillisessa teologiassa kristityn hyvä elämäntila yhteydessä Jumalaan
  Selite

  Augustinuksen teologiassa esiintyy erottelu käytettävien (uti) ja nautittavien (frui) asioiden välillä. Synnin tilassa erottelu ei toimi ja ihminen pyrkii nauttimaan käyttöä varten tarkoitetuista asioista. Kristillisessä elämässä rakkaus suuntautuu oikeaan nautintoon Jumala-yhteydessä. Käsitys ei siis kiellä nautintoa vaan pyrkii näkemään hyvät nautinnot oikeanlaisen rakkauden yhteydessä. Augustinolaisessa perinteessä viimekätinen hengellinen nautinto (lat. fruitio, engl. enjoyment) on Jumalan näkemistä.

  Augustinuksen käsityksen rinnalla kristinuskon historiassa esiintyy myös käsitys nautinnollisen elämän paheksuttavuudesta. Tämä käsitys kytketään usein Epikuroksen filosofian torjumiseen. "Maailman" nautinnoista kieltäytyminen voi johtaa Augustinuksen tapaiseen hengelliseen nautintoon, kuten asian ilmaisee esim. Vanha virsikirja 274:10: "O taivaan hekuma, Autuas sun nautit' saa! Muut kaikki ylönkatson, Kun nautitsen sun ainoon, Kuin hyvän saada taidan, Niin huonon hyljät' mahdan."

  Erikieliset vastineet

  enjoyment (luo nimityssivu)englanti (English)

  Käytetyt lähteet

  Religion 2005

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 24.4.2024: Teologia:nautinto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Teologia:nautinto.)