Teologia:essealaiset

    Tieteen termipankista

    Tällä käsitteellä ei ole otsikon muodostavia nimityksiä.

    Määritelmä juutalainen ryhmittymä tai uskonnollinen liike ajanlaskun alun aikaan
    Selite

    Essealaisista kertovat useat antiikin lähteet: juutalainen historioitsija Flavius Josefus (erit. War 2.119−161; Ant. 13.171−173, 18.11, 18−22; Life 10−12), filosofi Filon Aleksandrialainen (Good Person 75−91) ja roomalainen historioitsija Plinius vanhempi (Nat. Hist. 5.73). Josefus tunnetaan erityisesti selvityksestään Juutalaissodasta (sota roomalaisten ja juutalaisten välillä 66−73 jaa.). Tässä yhteydessä hän antaa kuvan essealaisista ihanteellisina juutalaisina, jotka kykenevät itsekuriin ja askeettiseen elämäntapaan. Essealaiset elivät yhteisöllisesti ja vaatimattomasti omaisuutensa jakaen ja rauhaa rakastaen. He eivät omistaneet orjia. Josefuksen mukaan essealaiset elivät selibaatissa tai menivät vastahakoisesti naimisiin lapsien saamista varten. Jäseneksi pääsy edellytti kahden−kolmen vuoden koulutusta ja koeaikaa. Osa opetuksista pidettiin salassa ulkopuolisilta. Essealaisia oli noin neljä tuhatta ja he asuivat eri kylissä. Josefuksen mukaan liike sai alkunsa hasmonien hallinta-aikana toisella vuosisadalla eaa.

    Kun Qumranin tekstit löydettiin 1940−50-luvuilla Juudean autiomaasta, syntyi pian näkemys, että Kuolleenmeren rannan asutuskompleksissa asuneet juutalaiset olivat nimenomaan essealaisia, joista antiikin kirjoittajat puhuivat, ja että monet Qumranin teksteistä olivat peräisin tältä liikkeeltä (nk. essealaishypoteesi). Näin olisi saatu uutta todistusaineistoa essealaisista. Qumranin teksteissä ei esiinny essealaisnimitystä, mutta joidenkin tekstien kuvaus järjestyneestä elämäntavasta muistuttaa antiikin kirjoittajien kuvauksia. Nykyään monet tutkijat ovat varovaisempia tekemään täyttä rinnastusta Qumranilla asuneen (varhaisemman) liikkeen ja myöhemmin antiikin lähteistä tunnettujen essealaisten välillä.
    Lisätiedot

    Essealaisnimityksen alkuperä ja merkitys on epävarma. Filon johtaa sen pyhyyttä merkitsevästä sanasta. Muita ehdotuksia ovat ’hurskaat’ (hasidim) tai ’(lakia) noudattavat’ (Taylor 2019, 142).

    Antiikin lähteitä: Flavius Josefus, The Jewish War (Juutalaissodan historia), Antiquities of the Jews (Juutalaisten muinaishistoria), Life of Josephus (Flavius Josefuksen elämä); Filon Alexandrialainen, That Every Good Person is Free; Plinius vanhempi, Natural History.

    Kirjoittaja: Jutta Jokiranta

    Käytetyt lähteet

    TaylorJE2019

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 6.11.2024: Teologia:essealaiset. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Teologia:essealaiset.)