Teologia:antropomorfismi

    Tieteen termipankista

    antropomorfismi

    antropomorfismi
    Määritelmä teologiassa käsitys, jonka mukaan Jumala on ihmisen kaltainen
    Selite

    Kirkkoisien teksteissä esiintyvät antropomorfiitit ovat yksinkertaisia harhaoppisia, jotka eivät kykene ajattelemaan Jumalaa muuna kuin ruumiillisena olentona. Nykytutkimuksen valossa on kuitenkin ilmeistä, että sekä Vanha että Uusi testamentti kuvaavat Jumalaa olentona, jolla on ruumiinosia (kasvot, kädet, jalat jne.). Antropomorfiitteina tuomitut kristityt lienevät koettaneet työstää tätä puolta Raamatun teksteistä.

        Eri kirkkojen virallisen opin mukaan Jumala on ruumiiton, puhdas henki. Ihmisen luomisesta Jumalan kuvaksi (1. Moos. 1:27) ei kirkkojen opetuksessa seuraa, että Jumala olisi vastavuoroisesti ihmisen kuva. Samalla kuitenkin myönnetään, että inhimillinen kieli sitoutuu kielikuviin, jotka nousevat ihmisen omasta ruumiillisuudesta. Jumalan esittäminen ihmisen muotoisena on kohtalaisen yleistä lännen kirkon taiteessa ja esimerkiksi lapsille tehdyissä aineistoissa.

         Fundamentaaliteologisena käsityksenä antropomorfismilla voidaan tarkoittaa uskonnollisen kielen ja opin sidonnaisuutta ihmiselle lajityypillisiin hahmoihin ja kategorioihin. Tällaisen sidonnaisuuden ylittämiseksi tekstejä voidaan pitää vertauskuvallisina tai antaa niille seikkaperäisempi tulkinta. Esimerkiksi Vanhan testamentin (Hes. 1:26-27 ja Dan. 7:9) valtaistuimella olevat jumalhahmot voidaan tulkita ylösnousseeksi Kristukseksi.

    Erikieliset vastineet

    anthropomorphismenglanti (English)


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 19.12.2024: Teologia:antropomorfismi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Teologia:antropomorfismi.)