Teologia:adventistit
adventistit
adventistit |
Yhdysvalloissa 1830-luvulla syntynyt ”seitsemännen päivän adventistien” kirkko korostaa lopun aikoja ja Kristuksen toista tulemista. Sen opeissa tulkitaan Raamatun eskatologisia kirjoituksia (Dan., Hepr., Ilm.) ja elvytetään Vanhan testamentin käytäntöjä, ruokasääntöjä ja lauantaina vietettävää sapattia. Kasteen ja ehtoollisen osalta adventistit lähenevät baptismin ja kalvinismin käytäntöjä. Ehtoolliseen kuuluu myös jalkojenpesu.
Muusta protestantismista poiketen Adventtikirkolla on maailmanlaajuinen keskusorganisaatio, jonka päämaja on Silver Springsissä Washington D.C.:n lähellä. Kirkolla on maailmanlaaja yhteinen opintulkinta (Sevent-Day Adventists Believe… suom. Tunnustuskirjana Pyhä Raamattu).
Adventistit tunnetaan kasvisravinnon ja terveiden elämäntapojen kannattajina. Vaikka lopun aikojen korostuksessa näkyy rinnakkaisuuksia esimerkiksi Jehovan todistajiin, adventistit edustavat yhteiskuntaan avoimesti suhtautuvaa elämäntapaa. Niin Suomessa kuin maailmalla adventistit ovat käyneet ekumeenisia oppikeskusteluja muiden kirkkojen kanssa.
Suomeksi käytetään yleensä ilmauksia Suomen Adventtikirkko ja seitsemännen päivän adventistien (maailmanlaaja) kirkkokunta. Jumalan luomistyö (1. Moos. 1-2) alkoi sunnuntaina ja koko kristikunnassa viikon seitsemäs päivä on siksi lauantai. Erottautuessaan juutalaisuudesta varhainen kristinusko siirsi jumalanpalveluksen päivän sunnuntaiksi. Adventtikirkon lisäksi on eräitä muita ”seitsemännen päivän” kristillisiä ryhmiä, jotka noudattavat juutalaista käytäntöä (engl. sabbatarians, esim. baptisteja, kopteja).Erikieliset vastineet
Seventh-day Adventists | englanti (English) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.12.2024: Teologia:adventistit. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Teologia:adventistit.)
Property "Nimitys" (as page type) with input value "Nimitys:" contains invalid characters or is incomplete and therefore can cause unexpected results during a query or annotation process.