Taidehistoria:ligne claire

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

selkeä viiva | ligne claire

Hergén Tintti-sarjan Mustan kullan maa -albumin kannen selkeää viivaa (Casterman 1993). Albumi julkaistiin ensimmäisen kerran 1950.
Näyte Roger Leloupin Yoko Tsunon ligne clair -tyylistä.
selkeä viiva
ligne claire
Definition yhdenpaksuista viivaa käyttävä sarjakuvan piirrostyyli
Explanation Piirrostyylille on viivanpaksuuden ohella ominaista vähäinen tai olematon varjostusten käyttö. Väritys on vahvaa, ja voidaan myös käyttää tyyliteltyä hahmoa realistista taustaa vasten. Tyylin luojana ja ensimmäisenä edustajana pidetään Tintti-sarjakuvan tekijää Hergéä (Georges Prosper Remi, 1907-1983) ja hänen piirrostapaansa toisen maailmansodan jälkeen. Nimityksen loi hollantilainen sarjakuvataiteilija Joost Swarte vuonna 1977. Tyyli vaikutti vahvasti belgialaisessa ja hollantilaisessa sarjakuvassa (muun muassa Bob de Moorin Barelli-sarja ja Roger Leloupin Yoko Tsuno -sarja). Tämän ohella ligne claire -tyyliä on käytetty eri puolilla Eurooppaa, muun muassa ranskalaisessa (esimerkiksi Jacques Tardi, s. 1946), brittiläisessä ja norjalaisessa sarjakuvassa.
Additional Information ransk. ligne claire = selkeä viiva

Equivalents

ligne claireenglanti
ligne claireranskaReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 4.8.2020: Taidehistoria:ligne claire. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:ligne claire.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →