Taidehistoria:amfora

    Tieteen termipankista

    amfora

    Roomalainen viininkuljetusamfora (Dresselin tyyppi 1B) noin 75–25 eaa. Italiasta Etruriasta. Korkeus 117 cm, suurin ympärysmitta 29,8 cm. The British Museum no 2006,0331.23. CC BY-NC-SA 4.0.
    Korinttilainen amfora (noin 625–600 eaa., Kreikka), jonka maalauskoristeluna on viisi eläinfriisiä. Korkeus 45, leveys 29 cm, paino 2 kg. The British Museum no 1914,1030.1. CC BY-NC-SA 4.0.
    amfora
    Määritelmä


    1) kaksikorvainen, lyhyt- ja kapeakaulainen, tavallisesti jalallinen saviastia

    2) antiikin vetomitta: 26,2 litraa
    Selite

    Amforaa käytettiin antiikin aikana viinin, öljyn, kalatuotteiden ja viljan säilytykseen, ja lisäksi erityisiä palkintoamforoita käytettiin Panathenaia-juhlassa. Etenkin kreikkalaiset amforat oli usein koristeltu ornamentti- ja esittävin maalauksin. Sekä kreikkalaiset että roomalaiset leimasivat ainakin osan esineistä ennen savenpolttoa, mikä antaa tietoa valmistuspaikoista, tekijöistä ja toisinaan myös esimerkiksi kauppiaista ja laivureita, jotka kuljettivat amforoita.
    Amforat voidaan jaotella eri tyyppeihin niiden vatsaosan muodon vaihtelun (esim. pyöreä, ovaali, sylinterimäinen, kulmikas) mukaan (Heinrich Dresselin (1845-1920) luoma tyyppijako).
    Suurikokoiset kuljetusamforat (korkeus noin 60-80 cm) olivat antiikin käyttökeramiikkaa. Niitä alettiin käyttää noin 1000-luvulta eaa. lähtien Välimeren itäosissa ja niiden käyttö jatkui Rooman valtakunnassa 600 jaa. asti. Ne muotoiltiin niin, että niitä oli helppo käsitellä laivoja lastattaessa. Vatsaosan muoto saattoi vaihdella, mutta kaula oli kapea ja helposti sinetöitävissä. Usein pohjassa oli nuppi, joka toimi kuin kolmantena kahvana ja helpotti raskaan astian käsittelyä sekä astiaa täytettäessä ja tyhjennettäessä että kuljetusvaiheessa. Oli tavallista, että terrakotasta valmistettua amforaa käytettiin vain kerran alkuperäiseen säilytys- ja kuljetustarkoitukseensa, koska huokoinen keramiikka imi jonkin verran sisältönä ollutta ainetta itseensä ja näin amforaa ei voitu täysin puhdistaa uudelleentäyttöä varten. Käytetyt amforat joko kierrätettiin uuteen käyttötarkoitukseen esimerkiksi tuhkauurniksi tai rakennusmateriaaliksi, tai ne rikottiin kaatopaikalle. Rooman kaupungin Monte Testaccio (”Sirpalevuori”, nykyisin noin 35 m korkea) on antiikin aikainen kaatopaikka, joka on muodostunut rikotuista kuljetusamforoista.

    Koska amforoita on valmistettu paljon, käytetty pitkällä ajanjaksolla ja laajalla maantieteellisellä alueella, niitä ja niiden osia löydetään usein arkeologisissa kaivauksissa. Kokonaisena säilyneet laivahylyistä löydetyt amforat ovat tärkeitä meriarkeologisia tutkimuskohteita. Sekä kokonaiset amforat että fragmentit, joissa on säilynyt leimoja, ovat olleet pitkään keräilykohteita, ja niitä on myös suomalaisissa kokoelmissa.
    Lisätiedot kreik. amfi = molemmin puolin; foreus = kannettava; amfiforeus = kaksikorvainen

    Erikieliset vastineet

    amphoraenglanti (English)
    ἀμφιφορεύςkreikka (ελληνικά)
    ἀμφορεύςkreikka (ελληνικά)
    amphoralatina (Latina)
    amforaruotsi (svenska)
    амфораvenäjä (русский)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Valkeapää&Salmela&Bonelius&JYtaidehistoria1997, TolvanenJ1967, CastrénP&Pietilä-CastrénL2006, Soisalo2018

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.12.2024: Taidehistoria:amfora. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:amfora.)