Tähtitiede:ulkoplaneetta
ulkoplaneetta
ulkoplaneetta |
Kun planeetta on Maasta katsottuna vastakkaisessa suunnassa kuin Aurinko, se on oppositiossa. Oppositio on mahdollinen vain Maan radan ulkopuolella liikkuville tai Maata kiertäville kappaleille. Esimerkiksi täysikuuna paistava Kuu on oppositiossa.
Kun planeetta on samassa suunnassa kuin Aurinko, sen on konjunktiossa. Ulkoplaneetta ei voi olla Maan ja Auringon välissä, joten kyseessä on aina yläkonjunktio (vrt. sisäplaneetan liike).
Almanakoissa konjunktio tarkoittaa tavallisesti hetkeä, jolloin kohteiden rektaskensiot ovat samat, joten kohteet eivät näy välttämättä lähinnä toisiaan aivan konjunktion hetkellä.
Alempi kuva esittää Marsin (punaiset pisteet) liikettä tähtitaivaan suhteen vuoden 1995 opposition aikana. Kuva on samalla tyypillinen esimerkki ulkoplaneetan liikkeestä oppositiossa.
Maa ja Mars liikkuvat molemmat radallaan vastapäivään. Kohdassa A Mars näyttää liikkuvan tähtien suhteen itään (vasemmalle). Maa liikkuu Marsia nopeammin ja ohittaa sen kierrroksella jokaisessa oppositiossa. Pisteessä B Mars planeetat ovat jo niin lähellä toisiaan, että nopeuseron vuoksi Mars alkaa näkyvästi jäädä jälkeen ja sen liike taustan tähtien suhteen kääntyy oikealla.
Ohitushetkellä (C) Mars on oppositiossa ja siis vastakkaisessa suunnassa kuin Aurinko ja näyttää liikkuvan nopeimmin oikealle. Todellisuudessa se tietenkin etenee radallaan; vääränsuuntainen liike johtuu planeettojen nopeuksien erosta.
Vihdoin pisteessä D liike näyttää Maan loitontuessa taas kääntyvän tavalliseen suuntaan.
Jos Maa ja ulkoplaneetta liikkuisivat täsmälleen samassa tasossa, planeetta näyttäisi opposition aikana heilahtavan edestakaisin. Koska radat eivät ole samassa tasossa, planeetta liikkuu samalla myös hiukan pystysuunnassa. Ratojen keskinäisestä asennosta riippuu, millainen kuvio taivaalle syntyy; ulkoplaneetta rata tähtitaustan suhteen voi olla silmukka, kuten kuvassa, tai S:n tai Z:n muotoinen käyrä.
Pisteitä B ja D, joissa liike näyttää hetkeksi pysähtyvän ja kääntyvän sitten vastakkaisuuntaiseksi, sanotaan stationaarisuuspisteiksi. Niiden välillä (BCD) planeetan liike on taantuvaa eli retrogradista.
Erikieliset vastineet
exterior planet | englanti (English) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 23.12.2024: Tähtitiede:ulkoplaneetta. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:ulkoplaneetta.)