Tähtitiede:planetaarinen sumu

    Tieteen termipankista

    planetaarinen sumu

    planetaarinen sumu
    Selite Planetaarinen sumu on tähteä ympäröivä pallomainen kaasupilvi, joka näkyy yleensä renkaana tähden ympärillä. Planetaariset sumut syntyvät tähden jättiläisvaiheessa, kun tähtituuli puhaltaa tähden ulko-osat avaruuteen. Pilvi laajenee ja muutaman kymmenentuhannen vuoden kuluessa sekoittuu ympäröivään tähtienväliseen aineeseen.

    Nimitys planetaarinen sumu on peräisin 1700-luvulta, jolloin Antoine Darquier ja William Herschel kuvailivat näiden sumujen ulkonäköä kaukoputkessa planeetankaltaiseksi kiekoksi.

    Tunnetuin planetaarinen sumu on Lyyran rengassumu M57. Sen näennäinen läpimitta on vain noin yksi kaariminuutti. Kirkkain ja meitä ehkä lähinnä oleva planetaarinen sumu on Nostopainosumu M27 Ketun tähdistössä.

    Sumun keskellä oleva tähti ionisoi sumun. Säteily syntyy ionien ja elektronien yhtyessä. Sumu ei säteile kaikkia aallonpituuksia, vaan säteily keskittyy erillisiin spektriviivoihin.

    Valokuvissa planetaariset sumut näkyvät vihertävinä. Vihreä väri johtuu hapen spektriviivoista. Ulommissa osissa voi erottua myös vedyn aiheuttamaa punaista väriä.

    Erikieliset vastineet

    planetary nebulaenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Zubenelgenubi

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 26.4.2024: Tähtitiede:planetaarinen sumu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:planetaarinen sumu.)