Tähtitiede:oppositio

    Tieteen termipankista

    oppositio

    oppositio
    Määritelmä tilanne, jossa kappale on vastakkaisessa suunnassa kuin valonlähde
    Selite

    Aurinkokunnan kohteista oppositiossa voivat olla planeetat, asteroidit ja muut kappaleet, jotka liikkuvat Maan radan ulkopuolella (ks. myös ulkoplaneetan liike). Oppositiossa ne ovat Maasta katsottuina vastakkaisella puolella kuin Aurinko, jolloin vaihekulma on nolla. Koska kappaleet eivät liiku samassa tasossa, vaihekulma ei juuri koskaan ole tasan nolla. Siksi oppositio määritelläänkin usein hetkenä, jolloin kohteen ja Auringon ekliptikaaliset pituudet poikkeavat toisistaan 180°.

    Planeetta tai asteroidi on helpoimmin havaittavissa ollessaan oppositiossa:

    1. Oppositiossa ollessaan planeetta on lähinnä maapalloa, joten se näkyy suurimmillaan.
    2. Koko pinta näkyy valaistuna.
    3. Planeetta ei heijasta valoa tasaisesti kaikkiin suuntiin. Tavallista enemmän valoa heijastuu suoraan takaisin valonlähdettä (Aurinkoa) kohti. Siksi planeetta kirkastuu, kun sen vaihekulma eli kulma Aurinko-planeetta-havaitsija pienenee. Opposisiossa vaihekulma on lähellä nollaa, jolloin havaitsijaa kohti heijastuvan valon määrä on suurimmillaan. Hyvä esimerkki tästä on täysikuu. (ks. oppositioilmiö).
    4. Kohde on korkeimmillaan taivaalla keskiyöllä; aika, jolloin se on taivaanrannan yläpuolella, osuu mahdollisimman hyvin pimeään yöaikaan.
    Asteroideja havaitaan käytännössä vain muutaman viikon tai kuukauden verran opposition molemmin puolin. Planeetat ovat niin kirkkaita, että niitä voi havaita muulloinkin.

    Erikieliset vastineet

    oppositionenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Zubenelgenubi

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Tähtitiede:oppositio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:oppositio.)