Tähtitiede:kääntöprisma

    Tieteen termipankista

    kääntöprisma

    kääntöprisma
    Selite Kaukoputkeen kuuluu ainakin objektiivi, muutama okulaari, etsin sekä jalusta. Näiden lisäksi on olemassa joukko lisälaitteita, joita kukin voi hankkia mielihalujensa ja lompakkonsa mukaan. Suotimia käsitellään erillisessä artikkelissa; tästä löytyvät seuraavat varusteet:
    • Barlow-linssi
    • Kulmaprisma ja -peili
    • Kääntöprisma
    • Huurreputki
    Barlow-linssi
    Barlow-linssi on lisälaite, jolla kaukoputken polttoväli voidaan pidentää vaikkapa kaksinkertaiseksi. Tämän seurauksena myös kaukoputken suurennus kaksinkertaistuu. On olemassa myös 1.5×, 2.5× ja 3× Barlow-linssejä. Barlow-linssi asetetaan okulaaripidikkeeseen, ja okulaari kiinnitetään sitten Barlow-linssin putken päähän.

    Hyvälaatuinen Barlow-linssi ei juurikaan heikennä kaukoputken suorituskykyä. Hyvän Barlow-linssin hinta on samaa tasoa kuin laadukkaitten okulaarien. Se on kuitenkin merkittävä laajennus kaukoputken suurennusvalikoimaan, joten sen hankintaa kannattaa harkita vakavasti jossakin vaiheessa.

    Oletetaan, että käytössäsi on kolme okulaaria, joilla saat suurennukset 40×, 100× ja 160×. Jos hankit 2× Barlow-linssin, okulaarivalikoimasi itse asiassa kaksinkertaistuu, sillä Barlowin kanssa saat lisäksi vielä suurennukset 80×, 200× ja 320×.

    Kulmaprisma ja -peili
    Monesti käy näin kurjasti: kun on suurella vaivalla ja hankalissa asennoissa tähdäten onnistunut vihdoin saamaan kohteen kaukoputken näkökenttään, huomaakin okulaarin olevan niin hankalassa paikassa, ettei niskaansa venäyttämättä voi katsella kuin 12 sekuntia. Tähän ikävään katseluasentoon saattaa löytyä apu kulmaprismasta. Kulmaprismasta on hyötyä nimenomaan linssiputken ja katadioptrisen kaukoputken käyttäjälle. Newton-mallisissa kaukoputkissa sitä ei yleensä tarvita, koska okulaari sijaitsee katselua varten sopivammassa paikassa putken yläpäässä.

    Kulmaprisma on laite, joka asetetaan kaukoputken fokusointilaitteeseen ja joka kääntää kuvan 90 astetta sivulle. Kun vielä itse kulmaprismaa voidaan kääntää fokusointilaitteessa, on mahdollista löytää sopivan miellyttävä katseluasento. Kuvan kääntämisestä huolehtivan prisman tilalla voi yhtä hyvin olla myös tasopeili.

    On huomattava, että kulmaprisma toimii kuten peili. Sen antama kuva on siis peilikuva, joten näkökentän ilmansuunnista on syytä olla tarkkana. Kulmaprismaa käytettäessä häviää hieman valoa, mutta menetys on niin vähäinen, ettei siitä ole haittaa.

    Kääntöprisma
    Kun taivaan kohteita katsellaan kaukoputken okulaarin läpi, kuva on ylösalaisin. Voisi luulla, että tämä on suurikin haitta, mutta tähtihavainnoissa sillä ei ole väliä. Sillä avaruudessahan ei ole olemassa mitään ehdotonta ja oikeaa suuntaa, josta voisimme sanoa: tuohon suuntaan on ylös.

    Toki kaukoputken kuva voidaan kääntää "oikein päin", näinhän juuri tehdään kiikarissa ja maakaukoputkessa. Väliin on vain asetettava yksi linssi tai muutama prisma, mutta se taas huonontaa kuvan laatua. Koska kääntöprisma on havaintojen kannalta hyödytön, sitä ei tähtikaukoputkissa käytetä. Jos kuitenkin haluaa käyttää kaukoputkea myös oravien tarkkailuun, kannattaa kääntöprisma hankkia.

    Myös kulmaprisma kääntää kuvan, mutta se näkyy edelleen peilikuvana, eli oikea ja vasen ovat väärinpäin.

    Huurreputki
    Kosteassa ilmastossamme kaukoputken optisille pinnoille alkaa helposti tiivistyä vettä lämpötilan laskiessa illalla. Tämän ongelman voi poistaa huurreputkella. Huurreputki on yksinkertaisesti kaukoputken päähän asetettava putkenpätkä. Pituutta sillä tulisi olla ainakin parin objektiivin halkaisijan verran.

    Moniin kaukoputkiin on saatavana kaupallisesti valmistettuja huurreputkia. Sellaisen voi myös itse valmistaa hetkessä vaikkapa pahvinpalan ja maalarinteipin avulla. Tulos ei ehkä ole kovin kaunis, mutta hoitaa tehtävänsä vallan mainiosti. Eikä maksa mitään.

    Jos ilma on niin kosteaa, ettei huurreputkikaan pysty estämään huurteen ilmaantumista optisille pinnoille, tilanne on hankala. Huurtunutta pintaa pitäisi jotenkin lämmittää, jotta kosteus haihtuisi. Hiustenkuivaajalla voi hyvin varovasti puhaltaa lämmintä ilmaa, mutta optiikan vahingoittumisen riski on suuri. Myös kosteuden pyyhkiminen saattaa vahingoittaa optiikkaa; kosteus kyllä häipyy, mutta mahdollisesti ilmestyneet naarmut ovat pysyviä. Näitä keinoja emme siis missään tapauksessa voi suositella. Parempi onkin antautua kosteuden edessä ja lopettaa havainnot. Mikäli kosteus on jatkuva ongelma, on mahdollista rakentaa lämpövastus, jolla optiikkaa lämmitetään hyvin vähän, mutta riittävästi kosteuden poistamiseen.

    Erikieliset vastineet

    Barlow lensenglanti (English)
    accessoriesenglanti (English)
    dew capenglanti (English)
    telescopeenglanti (English)
    zenith prismenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Zubenelgenubi

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 18.12.2024: Tähtitiede:kääntöprisma. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:kääntöprisma.)