Tähtitiede:heliakkinen nousu

    Tieteen termipankista

    heliakkinen nousu

    heliakkinen nousu
    Määritelmä tilanne, jossa taivaankappale nousee aamulla vähän ennen Aurinkoa niin, että sen voi havaita ennen kuin Aurinko valaisee taivaan
    Selite

    Tarkastellaan esimerkkinä vaikkapa Seulasia eli Pleiadeja. Auringon näennäinen rata taivaalla kulkee aika läheltä Seulasia. Keväällä Aurinko on Seulasten länsipuolella eli täältä pohjoisesta katsottuna niiden oikealla puolella. Aurinko nousee siten aamulla ennen Seulasia, estäen niitä näkymästä. Aurinko liikkuu kuitenkin taivaalla itäänpäin noin asteen verran päivässä ja saapuu Seulasten kohdalle nykyisin toukokuun loppupuolella. Kun aikaa kuluu vielä muutama päivä, Seulaset nousevat juuri ennen Aurinkoa, ja ovat hetken näkyvissä ennen kuin Aurinko valaisee taivaan. Seulasten heliakkinen nousu tarkoittaa juuri ensimmäistä päivää, jolloin ne voidaan nähdä aamutaivaalla.

    Heliakkinen nousu.
    a) Jonakin päivänä Aurinko nousee samoihin aikoihin Seulasten kanssa.
    b) Aurinko liikkuu itään tähtien suhteen, ja joitakin päiviä myöhemmin se nousee hieman Seulasia myöhemmin.
    c) Kun aikaa on kulunut vielä muutamia päiviä, Aurinko nousee jo niin paljon Seulasten jälkeen, että Seulaset voi erottaa aamutaivaalla. Seulasten heliakkinen nousu tarkoittaa päivää, jolloin tämä ensimmäisen kerran on mahdollista.

    Meillä hämärä kestää pitkään ja taivas vaalenee jo kauan ennen auringonnousua, joten heliakkista nousua on vaikea käyttää ilmiöiden ajoittamiseen. Tilanne on toisenlainen etelässä, varsinkin kääntöpiirien välisellä alueella, jossa hämärä on hyvin lyhyt, ja tähdet näkyvät vielä juuri ennen auringonnousua. Sielläkin ilmakehä heikentää menetelmän tarkkuutta, sillä kirkkaimpiakin tähtiä on vaikea nähdä niiden ollessa juuri nousemassa. Jotta tähden voisi havaita, sen on oltava riittävän paljon taivaanrannan yläpuolella. Riittävä korkeus taas riippuu siitä, kuinka paljon ilmakehässä on läpinäkyvyyttä heikentävää pölyä ja vesihöyryä.

    Monet kulttuurit ovat käyttäneet eri kohteiden heliakkista nousua vuodenaikojen ajoittamiseen. Esimerkiksi muinaisille egyptiläisille Siriuksen heliakkinen nousu oli merkkinä Niilin tulvien alkamisesta.

    Erikieliset vastineet

    heliacal risingenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Zubenelgenubi

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 18.12.2024: Tähtitiede:heliakkinen nousu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:heliakkinen nousu.)