Tähtitiede:etsin

    Tieteen termipankista

    etsin | etsinkaukoputki

    etsin
    etsinkaukoputki
    Määritelmä pieni kiikari, jonka tarkoitus on helpottaa kaukoputken suuntaamista kohteeseen
    Selite Varsinaisen kaukoputken näkökenttä on melko pieni ja käytettäessä pienintäkin suurennusta se on monesti vain hieman suurempi kuin täydenkuun halkaisija, noin 0.5 astetta. Siksi putken suuntaaminen kohteeseen on erittäin hankalaa ilman etsintä.


    Pleiadit nähtynä etsimellä, jonka näkökenttä on 7° (yläkuva) ja okulaarilla, jonka näkökenttä on 0.5° (alakuva). Paljain silmin näkyvistä tähdistä okulaarin näkökenttään ovat mahtuneet vain Alcyone ja Merope. Todellisuudessa tähtiä näkyy enemmän kuin kuvassa. Kuvan näkymä on ylösalaisin kuten yleensä kaukoputkella katsottaessa.


    Hyvän etsimen näkökenttä on 5-10 astetta ja siinä on varsin pieni suurennus; 5-8× on sopiva määrä. Hyvä etsin on myös varsin valovoimainen. Sen objektiivilinssin halkaisijan tulisi olla ainakin 30-40 mm.

    Etsin on säädettävä tarkasti yhdensuuntaiseksi varsinaisen kaukoputken kanssa. Kun kohde on etsimen näkökentän keskellä, joka on huomattavasti suurempi kuin itse kaukoputkessa, se on silloin myös varsinaisen kaukoputken näkökentässä. Monissa etsimissä on tähtäämisen helpottamiseksi hiusristikko, joka voi olla myös valaistu. Parhaissa malleissa valaistuksen kirkkautta voi säätää.

    Etsimen suuntaus on aina silloin tällöin tarkistettava. Tämä käy seuraavasti: Valitaan kaukoputkeen sen pienin suurennus ja suunnataan se johonkin kaukaiseen kohteeseen, kuten katulamppuun tai kirkontorniin, jonka tulisi olla ainakin parin kilometrin etäisyydellä. Sitten katsotaan, onko etsin suunnattu tarkalleen samaan kohtaan kuin varsinainen kaukoputki. Jollei näin ole, väännellään etsimen säätöruuveja, kunnes etsin on oikeassa asennossa.

    Erikieliset vastineet

    finderenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Zubenelgenubi

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 15.11.2024: Tähtitiede:etsin. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:etsin.)