Tähtitiede:ekliptikan kaltevuus

    Tieteen termipankista

    ekliptikan kaltevuus

    ekliptikan kaltevuus
    Määritelmä Maan ratatason eli ekliptikan ja päiväntasaajan välinen kulma
    Selite

    Ekliptikan kaltevuudesta riippuu, miten paljon Auringosta tiettyyn Maan pinnan kohtaan osuvan säteilyn määrä vaihtelee vuoden mittaan. Jos ekliptikan kaltevuus olisi nolla, pyörimisakseli olisi kohtisuorassa ratatasoa vastaan. Silloin pinnalle osuva säteily olisi sama kautta koko vuoden; vuodenaikoja ei olisi lainkaan. Mitä enemmän akseli on kallellaan, sitä enemmän säteilyn määrä vaihtelee vuoden kuluessa ja sitä suurempia ovat vuodenaikojen väliset erot.

    Ekliptikan kaltevuus on nykyisin noin 23.5 astetta, mutta se vaihtelee hitaasti suunnilleen 22 ja 24 asteen välillä. Vaihtelu ei ole säännöllistä, mutta siinä erottuu noin 42000 vuoden jaksollisuus.

    Tietyt leveysasteet määritellään ekliptikan kaltevuuden avulla. Jos kaltevuus on e, kääntöpiirien leveydet ovat +e ja -e. Kääntöpiirit rajaavat alueen, jolla Aurinko kohoaa zeniittiin johonkin aikaan vuodesta.

    Pohjoisen napapiirin leveys on 90°-e ja eteläisen -90°+e. Napapiirin ja navan välisellä alueella Aurinko näkkyy kesällä läpi yön ja talvella pysyttelee jonkin aikaa taivaanrannan alapuolella päivälläkin. Todellisuudessa ilmakehä mutkistaa asiaa (tämä näkyy esimerkiksi graafisista almanakoista), mutta yksinkertaisuuden vuoksi napapiiri määritellään juuri edellä mainitulla tavalla.

    Erikieliset vastineet

    obliquity of the eclipticenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Zubenelgenubi

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 19.4.2024: Tähtitiede:ekliptikan kaltevuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:ekliptikan kaltevuus.)