Tähtitiede:auringonpilari

    Tieteen termipankista

    auringonpilari

    auringonpilari
    Määritelmä toiseksi yleisin halomuoto, jossa matalalla olevasta Auringosta näyttää lähtevän ylös- tai alaspäin pystysuora valopatsas
    Selite Suomessa auringonpilari havaitaan keskimäärin 110 kertaa vuoden aikana.

    Jotta pilari näkyisi, Auringon on oltava matalalla. Suomessa tähän on otolliset olosuhteet. Talvella Aurinko pysyttelee aina lähellä horisonttia. Kesällä auringonlaskun ja -nousun aikaan Aurinko on pitkiä aikoja matalalla.

    Auringonpilari on valkea, sillä se syntyy säteiden heijastuessa laattakiteistä. Myös pylväskiteiden pinnasta heijastuvat auringonsäteet synnyttävät auringonpilarin. Auringon ollessa hyvin matalalla sen säteet värjäytyvät punaisiksi, samoin auringonpilari. Auringonpilarin pituus vaihtelee parista asteesta aina pariinkymmeneen asteeseen. Pilari nähdään usein jääsumussa.

    Katuvalot tai muut sopivat lamput voivat muodostaa jääsumussa auringonpilarin kaltaisia valopylväitä pimeälle yötaivaalle. Varsinkin katuvalojen ollessa erivärisiä näky on komea.

    Erikieliset vastineet

    sun pillarenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Zubenelgenubi

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 18.12.2024: Tähtitiede:auringonpilari. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:auringonpilari.)