Tähtitiede:alkeishiukkanen

    Tieteen termipankista

    alkeishiukkanen

    alkeishiukkanen
    Määritelmä alkeishiukkaset ovat aineen (lähes) yksinkertaisimpia rakenneosia
    Selite

    Niihin voidaan lukea myös erilaisia voimia välittävät hiukkaset.

    Tavallinen aine koostuu kolmenlaisista hiukkasista, protoneista, elektroneista ja neutroneista. Nämä rakenneosat liittyvät toisiinsa erilaisten "liimahiukkasten" avulla, jotka toimivat eri perusvoimien välittäjinä. Tällaisia ovat sähkömagneettista voimaa välittävät fotonit ja ydinvoimaa välittävät myonit.

    Hiukkaset voidaan jakaa kahteen luokkaan myös niiden välisten vuorovaikutusten perusteella: leptonit, joiden välillä vallitsee heikkovoima (mm. elektroni on leptoni) ja hadronit, joiden välillä on värivoima (mm. protoni). Hadronit koostuvat edelleen kvarkeista, mutta leptonit eivät ilmeisesti sisällä enää alkeellisempia osasia.

    Hiukkasten luokittelu voi perustua myös hiukkasen impulssimomenttia kuvaavaan spiniin. Spin voi saada vain tiettyjä erillisiä arvoja.

    Jos spin on 1/2, 3/2, 5/2, ... kertaa Planckin vakio h-viiva, hiukkanen on fermioni. Fermionit jaetaan edelleen baryoneihin, joita ovat mm. protoni ja neutroni, ja leptoneihin, joihin kuuluvat elektroni ja neutriino. Fermionit ovat "tiiliskiviä", joista kaikki aine rakentuu.

    Hiukkaset, joiden spin on 0, 1, 2, ... kertaa h-viiva, ovat bosoneja. Bosonit ovat vuorovaikutusten välittäjähiukkasia; niihin kuuluvat fotonit ja mesonit. Bosonit ovat "laastia", joka pitää koossa fermioneista muodostucvan aineen.


    Fermionit
    Baryonit
    • protoni
    • neutroni
    Leptonit
    • elektroni
    • neutriino


    Bosonit
    Mesonit
    • pioni
    Massattomat bosonit
    • fotoni


    Erikieliset vastineet

    elementary particleenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Zubenelgenubi

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 18.12.2024: Tähtitiede:alkeishiukkanen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:alkeishiukkanen.)