Tähtitiede:Valaskala

    Tieteen termipankista

    Valaskala

    Valaskala
    Selite Valaskala sijaitsee Kaloista etelään, suurimmaksi osaksi ekvaattorin eteläpuolella. Suomessa se näkyy parhaiten syystalvella, elokuusta tammikuuhun.

    Cetus oli antiikin mytologiassa merihirviö, jolle Kefeuksen ja Kassiopeian tytär Andromeda piti uhrata rangaistukseksi äitinsä kerskailusta. Yksityiskohtaisempi kertomus on esitetty Andromedan tähdistön yhteydessä. Myöhemmin latinan sanaa cetus on alettu käyttää nimenomaan merkityksessä valas, mutta tarun ja tähtitaivaan Cetuksella ei ole mitään tekemistä oikeiden valaiden kanssa.

    Tähtiä
    Mira Ceti on ensimmäinen tähti, jonka kirkkauden havaittiin vaihtelevan.

    tau Cet on yksi lähimmistä tähdistä; sen etäisyys on noin 11 valovuotta. Se on Aurinkoa hieman viileämpi pääsarjan tähti. Koska tau Cet on hyvin Auringon kaltainen tähti, sitä pidetään hyvänä kandidaattina etsittäessä elinkelpoisia planeettoja.

    Galakseja
    Tähden delta Cet lähistöllä on lukuisia galakseja, jotka muodostavat pienen galaksijoukon. Kirkkain alueen galakseista on M77 (NGC1068). Tämä on lähes päältäpäin näkyvä spiraaligalaksi. Se on tyypiltään Seyfertin galaksi, jolla on kirkas tähtimäinen ydin ja jonka spektrissä esiintyy emissioviivoja. M77 näkyy jo pienellä kaukoputkella hieman epäsäännöllisen tähden kaltaisena kohteena. Toinen lähes yhtä kirkas galaksi on NGC247, mutta eteläisen sijaintinsa vuoksi se on Suomesta katsottuna vaikea havaittava.
    Sumuja
    Planetaarinen sumu NGC246 on melko kirkas, 8.5 magnitudia, mutta sen läpimitta on peräti 4', joten pintakirkkaus jää alhaiseksi.
    Tieteellinen nimi Cetus

    Erikieliset vastineet

    Cetusenglanti (English)
    Sea Monsterenglanti (English)
    Whaleenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Zubenelgenubi

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 22.11.2024: Tähtitiede:Valaskala. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:Valaskala.)