Tähtitiede:Saturnus

    Tieteen termipankista

    Saturnus

    Saturnus (kuva NASA)
    Saturnuksen pilvipeitettä (kuva NASA)
    Saturnus etääntyvän Voyager-luotaimen kuvaamana (kuva NASA)
    Saturnus
    Selite
    radan isoakselin puolikas 125.7 milj. km = 9.562 AU
    kiertoaika Auringon ympäri 29.42 vuotta
    radan eksentrisyys 0.05
    radan inklinaatio 2.5°
    ekvaattorisäde 60268 km
    pyörähdysaika 10 h 39 min 22 s
    massa 5.69×1026 kg
    tiheys 0.7 g/cm3
    geometrinen albedo 0.47
    magnitudi oppositiossa 0.67
    kuita 56

    Saturnus on aurinkokunnan toiseksi suurin planeetta. Sillä on kaikkein pienin tiheys, vain 0.7 kertaa veden tiheys. Saturnus on samankaltainen jättiläisplaneetta kuin Jupiterkin.

    Kuita Saturnukselta tunnetaan jo 56. Kauimmin tunnetut kuut sisältä ulospäin lukien ovat: Pan, Atlas, Prometheus, Pandora, Epimetheus, Janus, Mimas, Enceladus, Telesto, Tethys, Calypso, Dione, Helene, Rhea, Titan, Hyperion, Iapetus, Phoebe.

    Saturnus on huomattavasti piirteettömämpi kuin Jupiter. Pilvien virtauskuviot peittyvät udun alle. Saturnuksella ei ole kiinteää pintaa, vaan kaasumainen atmosfääri vaihtuu vähitellen nestemäiseksi syvemmälle mentäessä. Suurin osa aineesta on vetyä ja heliumia. Käsittelemällä kuvia ja vahvistamalla värejä saadaan näkyviin samantapaisia virtauskuvioita kuin Jupiterin pilvipeitteessä.

    Saturnuksen silmiinpistävin piirre on ekvaattoritasossa oleva rengasjärjestelmä, joka on muodostunut pienistä jääkappaleista.

    Renkaat ovat jakaantuneet osiin. Jo pienehköllä kaukoputkella renkaan näkyvät jakautuneina kahtia: sisempään B-renkaaseen ja ulompaan A-renkaaseen. Välissä on kolmisen tuhatta kilometriä leveä Cassinin jako, jossa ainetta on hyvin vähän.

    Saturnuksen ohi on lentänyt kolme Yhdysvaltain luotainta, Pioneer 11, sekä Voyagerit 1 ja 2 (vuosina 1979-1981). Luotainkuvissa renkaat näkyvät jakautuneina jopa tuhansiin kapeisiin osiin.

    Monet Saturnuksen kuista tunnetaan melko hyvin luotainten lähettämien kuvien ansiosta. Jotkin kuut ovat erikoislaatuisia, kuten 1400 km läpimittainen Japetus, jonka toinen puoli on hiilenmusta ja toinen puoli viisi kertaa vaaleampi.

    Jotkut kuut ovat kuin harjoitusesimerkkejä taivaanmekaniikan oppikirjasta. Ne liikkuvat joko lähes tai täysin samalla radalla.

    Erikieliset vastineet

    Saturnenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Zubenelgenubi

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Tähtitiede:Saturnus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:Saturnus.)