Tähtitiede:Lohikäärme
Lohikäärme
Lohikäärme |
Määritelmä
laaja pohjoistaivaan tähdistö Pienen karhun ympärillä, Joutsenen, Lyyran, Herkuleen, Karhunvartijan ja Ison karhun pohjoispuolella
Selite
Tähdistön alue on mutkikas ja hieman vaikeasti hahmotettavissa. Suomessa tähdistö on sirkumpolaarinen. Zeniittiin se kohoaa kesäöisin, jolloin kuitenkin on liian valoisaa sen havaitsemiseen. Tähdistön näkee kyllä koko vuoden ajan, mutta parhaiten syysiltaisin ja kevätaamuisin.
Mytologiaa
Lohikäärmettä ajatellaan tavallisesti jonkinlaisena hieman dinosaurusta muistuttavana oliona. Taivaallinen lohikäärme on kuitenkin kuvattu yleensä selvästi käärmemäisenä hahmona.Yhden tarun mukaan Lohikäärme sai alkunsa titaanien ja Olympoksen jumalien välisessä taistelussa. Minerva torjui titaaneja edustaneen lohikäärmeen hyökkäyksen tarttumalla sitä hännästä ja paiskaamalla sen taivaalle. Kieppuessaan käärme kietoutui monelle mutkalle. Ennen kuin se ehti oikaista itseään pohjoisnavan seudun kylmyys jähmetti sen siihen muotoon, jossa se on perinteisesti kuvattu.
Tähtiä
- Thuban (alfa Dra)
- Rastaban (beta Dra)
- Eltanin (gamma Dra) Tähdistön kirkkain tähti
- Altais (delta Dra)
- Edasich (iota Dra)
- Giausar (lambda Dra)
- Alrakis (mu Dra)
- Dsiban (psi Dra)
- Grumium (xi Dra)
Galakseja
Lohikäärmeen galakseista kirkkaimpia ovat elliptinen NGC4125 ja linssimäinen NGC5866. Jälkimmäistä on aikaisemmin pidetty samana kuin Messier'n luettelon kohdetta M102, mutta sittemmin koko M102 on joutunut kyseenalaiseksi.Tieteellinen nimi Draco
Erikieliset vastineet
Draco | englanti (English) | |
Dragon | englanti (English) |
Käytetyt lähteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 15.11.2024: Tähtitiede:Lohikäärme. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:Lohikäärme.)