Tähtitiede:Joutsen

    Tieteen termipankista

    Joutsen

    Joutsen
    Määritelmä sirkumpolaarinen pohjoistaivaan tähdistö Lyyran, Pegasuksen ja Sisiliskon välissä, Kefeuksen eteläpuolella
    Selite Linnunrata kulkee Joutsenen keskeltä. Alkusyksystä Joutsen kohoaa keskiyöllä lähelle zeniittiä.
    Mytologiaa
    Joutsenen alkuperä liittyy moneen eri taruun. Muutamissa niistä esiintyy Cycnus-niminen mies, joka muuttui taivaalliseksi joutseneksi.

    Yhden tarun mukaan Cycnus oli Apollon ja Thyrian poika. Kun Cycnuksen toveri Phylius hylkäsi hänet, epätoivoinen Cycnus hukuttautui, ja sen seurauksena myös hänen äitinsä teki samoin. Apollo muutti molemmat joutseniksi.

    Toinen taru on oikein malliesimerkki kreikkalaisen mytologian kertomuksista, jotka vilisevät inhimillisen tragedian aineksia niin paljon, että traagisuus muuttuu latteudeksi. Sen mukaan Cycnus oli yksi Poseidonin lukemattomista jälkeläisistä. Vastasyntynyt Cycnus hylättiin meren rannalle, ja kalastajat kasvattivat hänet. Lopulta Cycnus kohosi kuninkaaksi. Hän sai ensimmäisen vaimonsa kanssa kaksi lasta, Teneksen ja Hemithean. Toinen vaimo, Phylonome, alkoi katsella Tenestä sillä silmällä. Epäonnistuttuaan Teneksen viettelemisessä Phylonome alkoi panetella tätä isälleen. Cycnus sulki Teneksen sisarineen arkkuun, jonka hän jätti ajelehtimaan merelle. Poseidon kuitenkin pelasti vangit, ja Teneksestä tuli myös kuningas. Kuultuaan tapahtumasta Cycnus tappoi puolisonsa ja läksi poikansa luokse. Kumpikin osallistui Troijan sotaan troijalaisten puolella ja joutui Akilleuksen surmaamaksi. Kun Akilleus kuristi Cycnuksen tämän kypärän hihnalla, Cycnus muuttui joutseneksi.

    Kolmannen tarun mukaan kysymyksessä on joutsen, jonka hahmossa Zeus vietteli Ledan. Tämä tarina on kerrottu Kaksosten yhteydessä.

    Tähtiä
    Joutsen on helppo tunnistaa viiden kirkkaan tähden muodostamasta rististä. Ristin koillispäässä on Deneb (alpha Cyg); tähden nimi tulee arabian pyrstöä tarkoittavasta sanasta. Ristin vastakkaisessa päässä, siis joutsenen pään kohdalla, on kaksoistähti Albireo (beta Cyg). Albireo on katsomisen arvoinen kaksoistähti, sillä sen selvästi eriväriset komponentit erottuvat helposti pienelläkin kaukoputkella.
    Tähtijoukkoja
    Joutsenen alueella on useita avoimia joukkoja, mutta niitä on vaikea erottaa Linnunradan tähtiä täynnä olevasta taustasta. Messier'n luettelosta löytyy kaksi Joutsenen alueella sijaitsevaa avointa joukkoa, M29 ja M39.
    Sumuja
    Alueella on myös laajoja tähtienvälisen aineen pilviä. Harsosumu (Cirrus-sumu) on supernovajäännös, räjähtänyttä tähteä ympäröivä laajeneva kaasuvaippa. Räjähdyksestä on kulunut aikaa ainakin 30~000 vuotta, ehkä paljon enemmänkin. Pilvi on lähes 3 asteen läpimittainen repaleinen rengas.

    Pohjois-Amerikka-sumu (NGC7000) on emissiosumu, joka muodoltaan muistuttaa Pohjois-Amerikan mannerta. Myös sen läpimitta on noin 3 astetta. Aivan sen länsipuolella on pienempi ja paljon himmeämpi Pelikaanisumu.

    Pienen pintakirkkauden ja suuren koon vuoksi näitä sumuja on vaikea havaita. Parhaiten ne näkee valovoimaisella kiikarilla. Valokuvissa ne sen sijaan saa näkyviin melko helposti.

    Tieteellinen nimi Cygnus

    Erikieliset vastineet

    Cygnusenglanti (English)
    Swanenglanti (English)

    Käytetyt lähteet

    Zubenelgenubi

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 5.11.2024: Tähtitiede:Joutsen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:Joutsen.)