Tähtitiede:22 asteen rengas

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

22 asteen rengas

22 asteen rengas. Renkaan yläpuolella erottuu myös ylläsivuava kaari.
22 asteen rengas
Explanation Kaikkein tavallisin halo on 22 asteen rengas, joka voi esiintyä Auringon tai Kuun ympärillä. Rengas on paljon laajempi kuin Aurinkoa tai Kuuta välittömästi ympäröivä kehä.

Renkaan voi nähdä hyvin usein, kun taivaalla on ohutta yläpilveä. Joskus voi olla pitkiä jaksoja, jolloin se näkyy lähes päivittäin. Usein siitä näkyy kuitenkin vain osa. Aktiivisimmat havaitsijat näkevät 22 asteen renkaan Suomessa noin 130 kertaa vuodessa. Täydellisenä ympyränä rengas nähdään noin 20 kertaa vuodessa.

Vaikeutena tämän hyvin yleisen halon havaitsemisessa on Auringon tapauksessa, että se on niin lähellä Aurinkoa ja tavallisesti vielä yläpilvien vuoksi lähes sokaisevan kirkkaalla valkoisella taivaalla. Paljain silmin sen näkeminen saattaakin olla hankalaa, mutta aurinkolasien avulla se erottuu helposti.

Renkaan aiheuttavat kuusikulmaisen särmiön muotoiset jääkiteet. Kiteet leijuvat ilmassa satunnaisissa asennoissa. Rengas on värillinen, sillä valonsäteet kulkevat jääkiteiden läpi ja taittuessaan hajoavat spektrin väreihin. Väreistä erottuvat Auringosta poispäin lukien punainen, oranssi ja keltainen. Näiden ulkopuolella on valkea vyöhyke, jossa värit ovat sekoittuneet. Joskus harvoin halon ulkoreunalla on näkyvissä himmeää vihreää ja sinistä.

Samanlainen 22 asteen rengas voi näkyä myös Kuun ympärillä. Renkaan sisäpuolella taivas näkyy usein selvästi tummempana kuin sen ulkopuolella, ja komeimmillaan ilmiö on kuin Kuuta ympäröivä pimeä aukko sironneen valon valaisemalla taivaalla. Kuuta ympäröivässä renkaassa ei värejä juuri erotu.

Equivalents

22 degree haloenglanti
small ringenglanti

Sources

Zubenelgenubi

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.1.2022: Tähtitiede:22 asteen rengas. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Tähtitiede:22 asteen rengas.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →