Ravitsemustiede:kofeiini

  Tieteen termipankista

  kofeiini

  kofeiini
  Määritelmä pistävän makuinen yhdiste, jota on monissa kasveissa, kuten kahvissa, teessä, kaakaopavuissa, kolapähkinässä ja guaranassa
  Selite

  Kofeiini on alkaloidi, ja sen sukuisia yhdisteitä ovat mm. kiniini, teiini ja teobromiini. Kofeiinia käytetään aromiaineena ja virkistävän vaikutuksen aikaansaamiseksi nk. energiajuomissa.

  Kofeiinilla on keskushermostoa stimuloiva ja piristävä vaikutus. Se kestää muutaman tunnin ajan riippuen nautitusta määrästä ja henkilön aineenvaihdunnasta.

  Kofeiinin aineenvaihdunta hidastuu raskauden aikana. Kofeiini saattaa sille herkille henkilöille aiheuttaa sydämentykytystä ja vapinaa sekä unihäiriöitä ja levottomuutta. Se vaikuttaa myös diureettisesti.
  Lisätiedot

  Elintarvikelainsäädännön mukaan pakkausmerkinnöissä on oltava merkintä ”korkea kofeiinipitoisuus” ja tieto kofeiinin määrästä, jos juoma sisältää kofeiinia enemmän kuin 150 mg /l. Runsaasti kofeiinia sisältävien juomien pakkausmerkinnöissä on varoitusmerkintä ”Ei suositella lapsille, raskaana oleville tai imettäville” sekä käyttösuositus. Kofeiinista varoittavaa merkintää ei kuitenkaan vaadita sellaisiin kahvi- tai teepohjaisiin juomiin eikä kahvi- tai teeuutteesta valmistettuihin juomiin, joiden nimessä on sana ”kahvi” tai ”tee”.

  Etymologia: lat. coffea=kahvipuu

  Erikieliset vastineet

  caffeine, coffeine (luo nimityssivu)englanti (English)

  Käytetyt lähteet

  Parkkinen&Rautavirta2006

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 14.4.2024: Ravitsemustiede:kofeiini. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ravitsemustiede:kofeiini.)