Ravitsemustiede:biogeeninen amiini

  Tieteen termipankista

  biogeeninen amiini

  biogeeninen amiini
  Määritelmä kasvien, eläinten ja mikrobien aineenvaihdunnassa syntyvä yhdiste, jolla on fysiologisia vaikutuksia ihmiselle
  Selite

  Biogeenisia amiineja ovat esim. fenyylietyyliamiini, histamiini, serotoniini, tryptamiini ja tyramiini.

  Biogeenisia amiineja voi muodostua merkittäviä määriä elintarvikkeisiin, joiden valmistusprosessiin liittyy mikrobiologinen käyminen. Tällaisia ovat kypsytetyt juustot, kestomakkarat, hapankaali, silli ja viini. Näiden elintarvikkeiden sisältämät biogeeniset amiinit voivat aiheuttaa allergisen reaktion kaltaisia oireita. Biogeenisia amiineja voi syntyä elintarvikkeisiin myös mikrobiologisen pilaantumisen seurauksena. Esimerkiksi tonnikalaan ja makrilliin muodostuu kuumennusta kestävää histamiinia, joka voi aiheuttaa ruokamyrkytyksen. Amiinimyrkytyksen oireet alkavat pian syömisen jälkeen. Tyypillisiä oireita ovat pahoinvointi, sydämen tykytys ja päänsärky.

  Ihmiselimistössä muodostuu lukuisia biogeenisia amiineja, joihin kuuluu hormoneja ja farmakologisesti vaikuttavia yhdisteitä. Esimerkiksi fenyylietyyliamiini ja serotoniini ovat mielialaan vaikuttavia välittäjäaineita.

  Erikieliset vastineet

  biogenic amineenglanti (English)

  Käytetyt lähteet

  Parkkinen&Rautavirta2006

  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 14.4.2024: Ravitsemustiede:biogeeninen amiini. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Ravitsemustiede:biogeeninen amiini.)