Politologi:advocacy
advocacy
advocacy |
Vaikuttamistoiminnan kohteena ovat poliittiset, taloudelliset tai sosiaalis-yhteiskunnalliset instituutiot sekä näiden päättäjät.
Vaikuttamistyö on tavoitteellista ja strategisesti suunniteltua toimintaa, jolle on yleensä määritelty toteutusaikataulut. Toiminta on julkisesti ilmaistua tukea tietylle asialle tai politiikkalinjalle. Yhteiskunnalliseen muutokseen pyrkivää vaikuttamistyötä ilmenee eri muodoissa, mm. politiikan hallintotapojen tai -rakenteiden arvosteluna, asialistan asettamiseen (agenda setting) vaikuttamisena tai ryhmän tavoitteiden kannalta olennaisten asioiden ajamisena päättäjien käsittelyyn. Toiminta voi olla myös julkisen tilan avaamista tai ottamista avoimelle keskustelulle tietystä aiheesta. Vaikuttamistyö tavoittelee osallistavaa ja aktiivista vuoropuhelua korostavaa keskustelukulttuuria poliittisten asioiden käsittelyssä.
Viittaa tiedon hyödyntämiseen politiikan suunnittelussa ja toimeenpanossa, sekä tiedon merkitykseen prosessin osana.
Käsitteelle ei ole suomeksi toimivaa, politiikan tutkimuksessa sovellettavaa käännöstä. Kansalaisjärjestökentässä advocacy-käsitteestä käytetään vaikuttamistyö-termiä, joka on laajalti tunnistettu, mutta heikosti määritelty. Politiikan tutkimuksessa vaikuttamistyö sekoitetaan helposti vaikuttavuuteen (impact).
Vaikuttamistyö eroaa lobbaamisesta, joka viittaa suoraan lainsäätäjiin kohdistettavaan, yleensä edunvalvontajärjestöjen harjoittamaan tavoitteelliseen toimintaan.Erikieliset vastineet
vaikuttamistoiminta | suomi (suomi) | (vakiintumaton, ehdotettu) |
Lähikäsitteet
- deliberativ demokrati (yläkäsite)
- diskurssi (vieruskäsite)
- lobbying (vieruskäsite)
- [[Suostuttelu (persuasion)|]] (vieruskäsite)
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Politologi:advocacy. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Politologi:advocacy.)