Pohjois-Amerikan tutkimus:wampum

Tieteen termipankista

wampum

wampum
Selite

Simpukkahelmet. Algonkinilaista kieltä, todennäköisesti narragansettia, wanpanpiak, valkoisten (simpukankuorten) nauha, wab, valkoinen, ompe, nauha. Wampum-sana viittaa sekä varsinaisiin simpukasta valmistettuihin helmiin, joita oli valkoisia ja violetteja, että näistä helmistä valmistettuihin nauhoihin tai vöihin. Valkoiset simpukkahelmet tehtiin torvisimpukoista (busycon carica, -coarctatum, -laeostomum, -spiratus), tummemmat valmistettiin venussimpukan (mercenaria mercenaria) sinipunervasta reunasta.

Hyvin varhaisista ajoista lähtien matkailijat, lähetyssaarnaajat ja sotilaat ovat kuvanneet wampumeita ja wampum-vöitä. Esimerkiksi suomalainen tiedemies, tutkimusmatkailija ja pappi Pehr (Pietari) Kalm (1716–1779) kirjoitti intiaanien wampum-helmistä marraskuun 1. päivänä vuonna 1748: ”Niiden [simpukoiden] kuoria ei heitetä pois, vaan niistä tehdään intiaanien niin kutsuttuja wampumeita; ne ovat sekä villien rahoja että koristeita, joita heidän naisväkensä käyttää halutessaan laittautua koreaksi. Näitä wampumeita tehdään pääasiassa kuoren violetin värisestä osasta, ja violetin väriset tai tumman siniset rahat ovat paljon arvokkaampia kuin valkoiset. Intiaanien parissa matkaava voi tehdä näillä wampumeilla eli rahoilla varsin tuottoisia kauppoja, mutta jos hän ottaa mukaansa kulta- tai hopearahoja hänen kaupantekonsa voi loppua lyhyeen, sillä sisämaan intiaanit eivät juuri anna arvoa näille meidän arvostamillemme metalleille, olen sen matkoillani tässä maassa usein kokenut. Entisaikaan villit tekivät itse suurella vaivalla näitä wampumeja, nyt niitä valmistavat etupäässä eurooppalaiset.”

Itärannikolla ja varsinkin Uudessa Englannissa käytettiin simpukankuorista tehtyjä pyhiä vöitä, joilla välitettiin viestejä ja joita käytettiin myös rahana. Wampum-vöillä myös vahvistettiin sopimuksia. Erilaiset kuviot kuten vinoneliöt, nelikulmiot, siksakviivat tai eläin- ja ihmishahmot esittävät kukin määrättyä kohtaa sopimuksessa.
Lisätiedot Käsitesivu pohjautuu teokseen: Andersson, Rani-Henrik, Riku Hämäläinen ja Saara Kekki (2013). Intiaanikulttuurien käsikirja: Kulttuurin, historian ja politiikan sanastoa. Helsinki: Gaudeamus.

Erikieliset vastineet

wampumenglanti (English)

Käytetyt lähteet

Andersson&Hämäläinen&Kekki2013

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Pohjois-Amerikan tutkimus:wampum. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Pohjois-Amerikan tutkimus:wampum.)