Pohjois-Amerikan tutkimus:revitalisaatioliike
revitalisaatioliike
revitalisaatioliike |
Termi viittaa eri puolilla maailmaa syntyneisiin uskonnollisiin liikkeisiin, jotka syntyivät vastustamaan eurooppalaisten valloituspyrkimyksiä. Kun Pohjois-Amerikan intiaanikulttuurit oli alistettu euroamerikkalaisen valtakulttuurin alaisuuteen ja kun heidän poliittinen ja sotilaallinen vastarintansa oli murrettu, valkoiset valloittajat joutuivat usein kohtaamaan uuden ja odottamattoman vastarinnan muodon. Kun jonkin yhteisön rakenne oli murrettu eikä toivoa enää näyttänyt olevan, yhteisö kääntyi hakemaan vahvistusta itselleen uskonnosta, nimenomaan uskonnollisilta profeetoilta.
Uskonnolliset profeetat yhdistivät uuden valtakulttuurin piirteitä intiaanien perinteiseen kulttuuriin. Tuloksena oli uskonnollinen hurmosliike, jotka parhaiten tunnetaan nativistisina liikkeinä (nativistic movement) tai revitalisaatioliikkeinä (revitalization movement). Kristinuskolla on ollut tärkeä rooli niistä useimmissa. Lähimmäisenrakkaus, joka tosin ulotettiin koskemaan vain intiaaneja, omaksuttiin suoraan kristinuskosta, samoin ajatus kuolleiden ylösnousemisesta. Se tapahtuisi, kun maailma olisi luotu uudelleen ja eräänlainen maanpäällinen intiaanien paratiisi olisi syntynyt. Intiaanien omia tapoja ja perinteitä tuli kunnioittaa, ja valkoisten kulttuurista otettiin vain sellaisia piirteitä, jotka eivät olleet intiaaneille vahingollisia. Esimerkiksi alkoholin käyttö yleensä kiellettiin. Perusajatukseltaan nämä uskonnolliset liikkeet olivat rauhanomaisia. Esimerkkejä Pohjois-Amerikassa ovat irokeesien keskuudessa 1790-luvulla syntynyt pitkäntalon uskonto, shawneiden uskonnollinen liike 1800-luvun alussa ja 1880-luvun lopun henkitanssiliike.
Suomeksi revitalisaatioliikkeestä on joskus käytetty myös termiä elvytysliike.Erikieliset vastineet
revitalization movement | englanti (English) |
Käytetyt lähteet
Andersson&Hämäläinen&Kekki2013
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.11.2024: Pohjois-Amerikan tutkimus:revitalisaatioliike. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Pohjois-Amerikan tutkimus:revitalisaatioliike.)