Pohjois-Amerikan tutkimus:iriadamant

Tieteen termipankista

iriadamant

iriadamant
Selite

Vuonna 1991 Suomeen saapui kansainvälinen ryhmä, joka opittiin tuntemaan niin Kittilän intiaaneina, elämäntapaintiaaneina kuin iriadamanteina. Tämä new age -uskonnollisuuden piiriin luettava ryhmä esiintyi ensin micmac-intiaaneina ja korosti olevansa tutkimusryhmä, jonka tavoitteena oli selvittää, miten luonnossa voi selviytyä pelkällä keräilyllä ilman metsästystä ja kalastusta. Elämäntavan väitettiin noudattavan perinteistä micmac-intiaanien kulttuuria, jossa ei olisi esimerkiksi lainkaan tapettu eläimiä. Historialliset dokumentit ja etnografinen aineisto osoittavat ryhmän väitteet intiaanien alku peräisestä elämäntavasta virheellisiksi. Pohjoisamerikkalainen micmac-heimo sanoutui irti ryhmän toiminnasta ja kielsi nimensä käytön ryhmän yhteydessä. Tämän jälkeen ryhmä alkoi käyttää itsestään nimitystä iriadamant.

Ryhmän voidaan katsoa edustaneen jo 1960-luvulla nousutta kiinnostusta henkisyyteen ja ”kadonneen yhteyden palauttamiseen maahan”. Kritiikitön asenne ryhmää kohtaan sekä mediassa että joidenkin tutkijoiden keskuudessa kertoi osaltaan siitä, kuinka vähän Pohjois-Amerikan alkuperäiskulttuureita Suomessa tuolloin tunnettiin. Suomeen saapunut ryhmä muodostui ulkomaisista henkilöistä, mutta siihen liittyi mukaan suomalaisia jäseniä. Lopulta Suomen viranomaiset peruivat yhteisön ulkomaalaisten jäsenten oleskeluluvan, ja heidän tuli poistua maasta.
Lisätiedot Käsitesivu pohjautuu teokseen: Andersson, Rani-Henrik, Riku Hämäläinen ja Saara Kekki (2013). Intiaanikulttuurien käsikirja: Kulttuurin, historian ja politiikan sanastoa. Helsinki: Gaudeamus.

Erikieliset vastineet

Iriadamantenglanti (English)

Käytetyt lähteet

Andersson&Hämäläinen&Kekki2013

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Pohjois-Amerikan tutkimus:iriadamant. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Pohjois-Amerikan tutkimus:iriadamant.)