Pohjois-Amerikan tutkimus:hikoilumaja

Tieteen termipankista

hikoilumaja

hikoilumaja
Määritelmä Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen käyttämä hikoilukylpyyn tarkoitettu rakennus
Selite

Hikoilukylpy suoritetaan erikseen sitä varten valmistetussa hikoilumajassa, jonka rakenne on vaihdellut eri alueilla ja eri kansojen kesken. Kaliforniassa hikoilukylpy on saatettu suorittaa myös isossa tanssitalossa tai jopa johtajan asuintalossa. Joillakin seuduilla hikoilumaja on katettu maalla tai se on kaivettu maan sisään rinteeseen. Esimerkiksi Kaliforniassa Yosemiten alueen miwok-intiaanit peittivät kartion muotoisen osittain maan alle kaivetun majan maa-aineksella. Columbian laakiolla thompson-intiaanit rakensivat pysyvimmille leiripaikoilleen hikoilumajoja, joiden rungot tehtiin pajunvesoista ja katettiin havuilla ja maalla. Jos pajuja ei ollut saatavilla, tehtiin majan runko kartion muotoiseksi tukevammista puunrangoista.

Yleisimmin hikoilumaja on kuitenkin ollut puunvesoista muodostettu kehikko, joka on katettu puunkuorella tai eläinten nahoilla. Lakotat ja muut tasankointiaanit valmistavat kehikon vaihtelevasta määrästä pajunvesoja, joiden päät lyödään maahan ja yläpäät taivutetaan kaarelle ja sidotaan toisiinsa kiinni. Muodostunut puolipallon muotoinen kehikko katettiin alun perin biisoninnahoilla ja myöhemmin kauppatavarana saaduilla villahuovilla. Sittemmin katteena on käytetty myös muun muassa tilkkutäkkejä, telttakangasta ja jopa muovipressuja.
Lisätiedot Käsitesivu pohjautuu teokseen: Andersson, Rani-Henrik, Riku Hämäläinen ja Saara Kekki (2013). Intiaanikulttuurien käsikirja: Kulttuurin, historian ja politiikan sanastoa. Helsinki: Gaudeamus.

Erikieliset vastineet

sweat lodgeenglanti (English)

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

Andersson&Hämäläinen&Kekki2013

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Pohjois-Amerikan tutkimus:hikoilumaja. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Pohjois-Amerikan tutkimus:hikoilumaja.)