Oikeustiede:vuosilomapalkka

    Tieteen termipankista

    vuosilomapalkka

    vuosilomapalkka
    Määritelmä työntekijälle vuosiloman ajalta maksettava palkka
    Selite

    Työntekijällä on oikeus saada vuosilomansa ajalta vähintään säännönmukainen tai keskimääräinen palkkansa. Palkkaan kuuluvat luontoisedut on vuosiloman aikana annettava vähentämättöminä tai korvattava rahalla.

    Vuosilomapalkan laskentatapa on riippuvainen siitä, onko työntekijällä kuukausi- tai viikkopalkka vai tunti- tai provisiopalkka. Jos työntekijän palkka on sovittu viikolta tai sitä pidemmältä ajalta, työntekijällä on oikeus saada tämä palkkansa myös vuosiloman ajalta. Työntekijän lomapalkka on kuitenkin prosenttiperusteinen (9 tai 11,5 prosenttia lomanmääräytymisvuoden ansioista), jos työntekijän työaika ja vastaavasti palkka on muuttunut lomanmääräytymisvuoden aikana. Käytännössä tällaisesta tilanteesta on kyse silloin, kun työntekijä lomanmääräytymisvuoden aikana siirtyy kokoaikatyöstä osa-aikatyöhön tai päinvastoin. Silloin hänen kyseisenä lomanmääräytymisvuotena ansaitsemaansa vuosilomaan liittyvä vuosilomapalkka on edellä kerrotun tavoin prosenttiperusteinen.

    Tunti- tai provisiopalkkaisen työntekijän, joka sopimuksen mukaan työskentelee vähintään 14 päivänä kalenterikuukaudessa, vuosilomapalkka lasketaan kertomalla hänen keskipäiväpalkkansa lomapäivien määrän perusteella määräytyvällä kertoimella. Kertoimet löytyvät vuosilomalain 11 §:stä. Jos tunti- tai provisiopalkkainen työntekijä kuuluu 35 tunnin ansaintasäännön piiriin, vuosilomapalkka on alle vuoden kestäneissä työsuhteissa 9 prosenttia ja muutoin 11,5 prosenttia lomanmääräytymisvuoden ansioista. Työntekijän työstä poissaolon vuoksi prosenttiperusteisen vuosilomapalkan pohjana olevaan ansioon saatetaan joutua tekemään laskennallisia korjauksia perhevapaan, sairauden, lääkinnällisen kuntoutuksen tai karanteenin vuoksi saamatta jääneen palkan vuoksi.

    Vuosilomapalkka on maksettava ennen loman alkamista. Lomapalkka voidaan maksaa tavanomaisena palkanmaksupäivänä, jos loma on enintään kuuden päivän mittainen.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Susanna Siitonen

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:vuosilomapalkka. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:vuosilomapalkka.)