Oikeustiede:vuosiloman siirtäminen
vuosiloman siirtäminen
vuosiloman siirtäminen |
Pääsääntöisesti vuosiloma annetaan työntekijälle työnantajan määräämänä ajankohtana ja loman pitämiselle määriteltyinä lomakausina yhdenjaksoisena vapaana. Työnantaja ja työntekijä voivat kuitenkin sopia, että työntekijä pitää 12 arkipäivää ylittävän loman osan yhdessä tai useammassa jaksossa.
Työnantaja ja työntekijä saavat sopia myös vuosiloman sijoittamisesta ajanjaksolle, joka alkaa sen kalenterivuoden alusta, jolle lomakausi sijoittuu, ja joka päättyy seuraavana vuonna ennen lomakauden alkua. Lisäksi saadaan sopia 12 arkipäivää ylittävän lomanosan pitämisestä viimeistään vuoden kuluessa lomakauden päättymisestä. Jos työntekijän työsuhde päättyy ennen kuin työntekijällä on oikeus pitää vuosilomaa, työnantaja ja työntekijä saavat sopia työsuhteen päättymiseen mennessä ansaittavan vuosiloman pitämisestä työsuhteen kestäessä.
Työnantaja ja työntekijä saavat työntekijän aloitteesta sopia 24 arkipäivää ylittävän vuosiloman osan pitämisestä lyhennettynä työaikana. Tätä koskeva sopimus on tehtävä kirjallisesti.
Eräissä tilanteissa työntekijän vuosiloma siirtyy myöhemmin pidettäväksi suoraan lain nojalla. Jos työntekijä on työkyvytön loman alkaessa tai tulee työkyvyttömäksi sen aikana, työntekijällä on oikeus pyynnöstä saada loma tai sen osa siirretyksi myöhäisempään ajankohtaan. Siirretty kesäloma tai sen osa on annettava työntekijälle lomakaudella ja talviloma ennen seuraavan lomakauden alkua. Jos tämä ei ole mahdollista, siirretty kesäloma voidaan antaa lomakauden jälkeen saman kalenterivuoden aikana ja talviloma seuraavan kalenterivuoden loppuun mennessä. Jos loman antaminen ei työkyvyttömyyden jatkumisen vuoksi ole edellä tarkoitetuin tavoinkaan mahdollista, saamatta jäänyt loma korvataan tarkoitetulla lomakorvauksella.
Sopiessaan ennen työsuhteen päättymistä uudesta työsuhteesta työnantaja ja työntekijä saavat sopia siitä, että työntekijän ennen työsuhteen päättymistä kertyneet vuosilomaetuudet siirretään annettaviksi seuraavan työsuhteen aikana. Sopimus on tehtävä kirjallisesti.Kirjoittaja: Susanna Siitonen
Lähikäsitteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:vuosiloman siirtäminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:vuosiloman siirtäminen.)