Oikeustiede:virement-kielto

From Tieteen termipankki

virement-kielto | määrärahan siirtämiskielto

määrärahan siirtämiskielto
virement-kielto
Definition kielto siirtää määräraha eduskunnan hyväksymästä talousarvion kohdasta toiseen (määrärahan siirtämiskielto)
Explanation

Virement-kiellon mukaan hallitus saa käyttää eduskunnan tiettyyn tarkoitukseen hyväksymää määrärahaa vain tähän tarkoitukseen. Esimerkiksi mahdollista säästöä ei voi käyttää jonkin muun määrärahan lisäämiseen. Määrärahat on menoarviossa eriteltävä mahdollisimman tarkoin varojen eri käyttötarkoitusten mukaan, ja määrärahaa saa käyttää vain juuri siihen tarkoitukseen kuin mihin se menoarviossa on myönnetty, toisin sanoen niin sanottu virement-menettely on lähtökohtaisesti kielletty.

Määrärahaa ei saa siirtää talousarvion kohdasta toiseen, ellei sitä ole talousarviossa sallittu. Kielto on näin edelleen pääsääntönä. Myös lailla voidaan kuitenkin sallia nimenomaisesti määrärahan siirtäminen sellaiseen kohtaan, johon sen käyttötarkoitus läheisesti liittyy (ks. PeL 85 §).

Kun otetaan huomioon talousarvion rakenteessa tapahtuneet muutokset (esim. toimintamenobudjetointi), periaatteen käytännöllinen merkitys on vähentynyt aikaisempaan verrattuna.
Additional Information
Kirjoittaja: Matti Myrsky

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.1.2023: Oikeustiede:virement-kielto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:virement-kielto.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg